preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Razvoj nastavničkih kompetencija za efektivan rad sa učenicima s problemima u ponašanju

Broj projekta:
2018-1-LV01-KA229-047011_3
 

Naziv projekta:

Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām (LV)
Developing teachers competences to work effectively with students with behavioural problems (GB)
Razvoj nastavničkih kompetencija za efektivan rad sa učenicima s problemima u ponašanju (HR)

 

Ukratko o projektu:

Fokus projekta su učitelji/nastavnici - ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima u radu s djecom s problemima u ponašanju. Bihevioralni problemi mogu se primijetiti već kod predškolske djece, i ako se probleme ne tretira pedagoškom korekcijom u toj dobi, to vodi ka ozbiljnijim problemima u budućnosti - kašnjenje na nastavu, odustajanje od škole, nedostatak uključenja u grupe koje se prirodno formiraju u školi,  problemi s koncentracijom i učenjem, zlouporaba droge i slično. Kako bi se nosili s ovakvim problemima na vrijeme, učitelji/nastavnici moraju imati primjerenu naobrazbu i razmjenu iskustava. Glavni cilj ovog projekta je povećati kompetencije nastavnika za profesionalan rad sa djecom s različitim problemima u ponašanju.

Metode:

Povećanje kompetencija postići će se različitim metodama:

  • Analizom situacije među kolegama
  • Analizom literature
  • Dijeljenjem iskustava o različitim metodama u različitim državama
  • Identifikacijom slabosti
  • Dijeljenjem ideja i iskustava među partnerima

Odgovornosti među projektnim partnerima:

  1. Svaka škola mora organizirati treninge kad se sastanci odvijaju u njihovoj zemlji
  2. Pošto škole partneri uključuju različite dobne skupine učenika, Latvija i Turska osnovna škola, Bugarska i Hrvatska srednja škola, odgovornost škole je pružiti adekvatne materijale i metode za učenje
  3. Svaka škola partner dužna je u periodu između međunarodnih treninga izvršiti zadaće koje zadaje koordinator projekta

 Međunarodni trening u Latviji
 

U međunarodnom treningu u Latviji koji se održavao od  04.02. do  08.02.2019. sudjelovali su Dijana Matasić Nikšić, Helen Caser i Igor Orešković.

 


 

Međunarodni trening u Turskoj

U međunarodnom treningu u Turskoj koji se održavao od 06.05 do 10.05.2019. sudjelovali su Augustin Jelušić, Danijel Marot i Igor Orešković.

 


Međunarodni trening u Hrvatskoj

Međunarodni trening u Srednjoj školi Otočac

Erasmus plus projekt Razvoj nastavničkih kompetencija za efektivan rad sa učenicima s problemima u ponašanju ulazi u svoju treću četvrtinu. Srednja škola Otočac u projektu sudjeluje kao partner zajedno sa školama iz Latvije, Turske i Bugarske.

Treći međunarodni trening održava se u Hrvatskoj od 17.06. do 21.06.2019. Jedanaestoro sudionika iz Latvije, Turske i Bugarske biti će smješteni u Učeničkom domu Srednje škole Otočac za vrijeme trajanja treninga.  

Timovi pojedinih zemalja dužni su za vrijeme međunarodnih treninga organizirati aktivnosti za ostale sudionike. Od edukativnih sadržaja organizirali smo stvari usko vezane za temu projekta. Svaki dan timovi moraju održati sastanak na kojem se utvrđuju dosad provedene faze projekta i dojmovi. Sastanci će se održati u prostorima Srednje škole Otočac.

Aktivnosti  će uključivati radionice, roleplay realnih problema, ankete, diskusije o najučinkovitijim metodama i metodologijama te posjete institucijama koje se bave problemima u ponašanju. Odabrali smo posjete Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu, Centru za socijalnu skrb u Senju te Domu za odgoj djece i mladeži Rijeka kao pokušaj stvaranja što realnije slike nošenja s problemima u ponašanju naših učenika na institucionalnoj razini.

Od kulturnih i prirodnih znamenitosti koje su nam u radijusu mogućnosti posjetiti ćemo Nacionalni park Plitvička Jezera te Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu. Provesti ćemo posjetitelje tokom rijeke Gacke i upoznati ih sa znamenitostima grada Otočca i Gacke doline.  

 


Međunarodni trening u Bugarskoj

 

Posljednji međunaredni trening projekta Razvoj nastavničkih kompetencija za efektivan rad s učenicima s problemima u ponašanju održan je u Bugarskoj u gradu Perniku kraj Sofije. Treningu su prisustvovali timovi iz Latvije,Turske, Bugarske i Hrvatske. Članovi tima Srednje škole Otočac bili su Danijel Marot, Maja Pezelj Mandarić i Igor Orešković.

Po uzoru na dosadašnji model tri dana ispunjena aktivnostima pomogli su učesnicima vidjeti stanje u obrazovanju u Bugarskoj i otkriti kako se Bugari nose s problematičnim učenicima. Posjete i razgovori s djelatnicima ustanova kao što su škola i nevladine udruge dali su timovima dosta preciznu sliku o stanju u Bugarskim školama.

Fokus zadnjeg dijela projekta bile su analize prikupljenih anketa te zaključci projekta. Podatci jasno ukazuju na tri ključne stvari u svim četrima državama gdje bi se trebalo popraviti stanje a te su nedostatak edukacije nastavnika, nedostatak udruga ili institucija koje mogu pomoći nastavnicima u manjim sredinama kad se radi o problematičnim učenicima, te nedostatak smjernica kako se ponašati u slučaju problematičnog ponašanja učenika.

Prijedlozi projekta su:
Uvođenje kolegija ili barem nekog vida edukacije za rad s problematičnim učenicima u izobrazbu nastavnika.
Formiranje udruge ili institucije koja bi mogla pomoći nastavniku u slučaju problematičnog ponašanja učenika u blizini škole.
Uvođenje smjernica ponašanja za nastavnike u slučajevima problematičnog ponašanja učenika.

 


 


ZAŠTITA PRIVATNOSTI

  

POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju