preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

 > Naslovnica
VIJESTI

Naš mini projekt "Istine i zablude o hrani"

Autor: Administrator , 2. 6. 2020.

Jeste li znali da jedna bočica vitaminske vode sadrži 8 žličica dodanog šećera?

Ili pak da šećer djeluje na naš mozak na isti način kao i droga?

Ja nisam, sve do nedavno.

 

U sklopu nastave Engleskog jezika proveli smo mali projekt o hrani. U suradnji s našom profesoricom istraživali smo porijeklo pojedinih vrsta hrane, nutritivne vrijednosti kao i prijevare koje nam servira prehrambena industrija. Razmjenjivali smo mišljenja, tijekom cijelog tog procesa služili smo se engleski jezikom i usavršavali ga. Proveli smo i  istraživački rad. Primjerice, za jedan dio projekta smo odlazili u lokalne prodavaonice i proučavali pojedine proizvode koji se tamo mogu kupiti. Zatim bismo analizirali sastojke i opažali  kako oni utječu na naš organizam. Po završetku našeg istraživanja svatko je napravio svoj završni rad na ovu temu (referat, videozapis, kviz i sl.). No, jedna od najzanimljivijih aktivnosti koju smo radili bio je svakako eksperiment vezan za razliku između domaćih i kupovnih kolača.

O eksperimentu

Pred grupu učenika stavljene su tri vrste kolača: domaći muffini, muffini napravljeni od gotove smjese i kupljeni gotovi muffini. Sve tri vrste kolača su izrezane i složene tako da učenici nisu znali o kojoj se vrsti radi. Zatim su probali sve tri vrste i za svaku pojedinu riješili kratku anketu o kakvoći proizvoda.

Iako su se odgovori razlikovali ovisno o osobnim sklonostima, većina se učenika složila da su kupovni kolači bili previše slatki, domaći malo suhi, a da su im se najviše svidjeli oni napravljeni od gotove smjese.

Vrlo neočekivano, zar ne?

Možeš pokušati i ti...

Tijekom cijelog tog procesa naučili smo puno o hrani koju unosimo u naš organizam. Raskrinkali smo mnoge zablude o hrani kao i o zdravlju našeg tijela, stoga pozivamo da to učine i drugi. Savjeti koje vam možemo dati su da kupujete što više hrane iz domaćeg uzgoja i da iščitavate sastojke na kupovnim proizvodima. Izbjegavajte proizvode s puno dodanog šećera i štetnih konzervansa za zdravlje vašeg tijela.

Ako se želite iskušati u poznavanju informacija o hrani i zdravoj prehrani, možete to učiniti putem kviza : https://quizizz.com/join/quiz/5ed4f7d5d8c2c0001b8cd353/start?studentShare=true

 

Članak napisala Marija Rubčić, 2. gim.

Kviz  izradila Gloria Smolčić, 2. gim (na engleskom jeziku, prevela Marija Rubčić)




Vijesti

Naš mini projekt "Istine i zablude o hrani"

Autor: Administrator , 2. 6. 2020.

Jeste li znali da jedna bočica vitaminske vode sadrži 8 žličica dodanog šećera?

Ili pak da šećer djeluje na naš mozak na isti način kao i droga?

Ja nisam, sve do nedavno.

 

U sklopu nastave Engleskog jezika proveli smo mali projekt o hrani. U suradnji s našom profesoricom istraživali smo porijeklo pojedinih vrsta hrane, nutritivne vrijednosti kao i prijevare koje nam servira prehrambena industrija. Razmjenjivali smo mišljenja, tijekom cijelog tog procesa služili smo se engleski jezikom i usavršavali ga. Proveli smo i  istraživački rad. Primjerice, za jedan dio projekta smo odlazili u lokalne prodavaonice i proučavali pojedine proizvode koji se tamo mogu kupiti. Zatim bismo analizirali sastojke i opažali  kako oni utječu na naš organizam. Po završetku našeg istraživanja svatko je napravio svoj završni rad na ovu temu (referat, videozapis, kviz i sl.). No, jedna od najzanimljivijih aktivnosti koju smo radili bio je svakako eksperiment vezan za razliku između domaćih i kupovnih kolača.

O eksperimentu

Pred grupu učenika stavljene su tri vrste kolača: domaći muffini, muffini napravljeni od gotove smjese i kupljeni gotovi muffini. Sve tri vrste kolača su izrezane i složene tako da učenici nisu znali o kojoj se vrsti radi. Zatim su probali sve tri vrste i za svaku pojedinu riješili kratku anketu o kakvoći proizvoda.

Iako su se odgovori razlikovali ovisno o osobnim sklonostima, većina se učenika složila da su kupovni kolači bili previše slatki, domaći malo suhi, a da su im se najviše svidjeli oni napravljeni od gotove smjese.

Vrlo neočekivano, zar ne?

Možeš pokušati i ti...

Tijekom cijelog tog procesa naučili smo puno o hrani koju unosimo u naš organizam. Raskrinkali smo mnoge zablude o hrani kao i o zdravlju našeg tijela, stoga pozivamo da to učine i drugi. Savjeti koje vam možemo dati su da kupujete što više hrane iz domaćeg uzgoja i da iščitavate sastojke na kupovnim proizvodima. Izbjegavajte proizvode s puno dodanog šećera i štetnih konzervansa za zdravlje vašeg tijela.

Ako se želite iskušati u poznavanju informacija o hrani i zdravoj prehrani, možete to učiniti putem kviza : https://quizizz.com/join/quiz/5ed4f7d5d8c2c0001b8cd353/start?studentShare=true

 

Članak napisala Marija Rubčić, 2. gim.

Kviz  izradila Gloria Smolčić, 2. gim (na engleskom jeziku, prevela Marija Rubčić)




ZAŠTITA PRIVATNOSTI

  

POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju