Naš mini projekt "Istine i zablude o hrani"
Autor: Administrator , 2. 6. 2020.
Jeste li znali da jedna bočica vitaminske vode sadrži 8 žličica dodanog šećera? Ili pak da šećer djeluje na naš mozak na isti način kao i droga? Ja nisam, sve do nedavno.
U sklopu nastave Engleskog jezika proveli smo mali projekt o hrani. U suradnji s našom profesoricom istraživali smo porijeklo pojedinih vrsta hrane, nutritivne vrijednosti kao i prijevare koje nam servira prehrambena industrija. Razmjenjivali smo mišljenja, tijekom cijelog tog procesa služili smo se engleski jezikom i usavršavali ga. Proveli smo i istraživački rad. Primjerice, za jedan dio projekta smo odlazili u lokalne prodavaonice i proučavali pojedine proizvode koji se tamo mogu kupiti. Zatim bismo analizirali sastojke i opažali kako oni utječu na naš organizam. Po završetku našeg istraživanja svatko je napravio svoj završni rad na ovu temu (referat, videozapis, kviz i sl.). No, jedna od najzanimljivijih aktivnosti koju smo radili bio je svakako eksperiment vezan za razliku između domaćih i kupovnih kolača.
O eksperimentu
Pred grupu učenika stavljene su tri vrste kolača: domaći muffini, muffini napravljeni od gotove smjese i kupljeni gotovi muffini. Sve tri vrste kolača su izrezane i složene tako da učenici nisu znali o kojoj se vrsti radi. Zatim su probali sve tri vrste i za svaku pojedinu riješili kratku anketu o kakvoći proizvoda.
Iako su se odgovori razlikovali ovisno o osobnim sklonostima, većina se učenika složila da su kupovni kolači bili previše slatki, domaći malo suhi, a da su im se najviše svidjeli oni napravljeni od gotove smjese.
Vrlo neočekivano, zar ne?
Možeš pokušati i ti...
Tijekom cijelog tog procesa naučili smo puno o hrani koju unosimo u naš organizam. Raskrinkali smo mnoge zablude o hrani kao i o zdravlju našeg tijela, stoga pozivamo da to učine i drugi. Savjeti koje vam možemo dati su da kupujete što više hrane iz domaćeg uzgoja i da iščitavate sastojke na kupovnim proizvodima. Izbjegavajte proizvode s puno dodanog šećera i štetnih konzervansa za zdravlje vašeg tijela.
Ako se želite iskušati u poznavanju informacija o hrani i zdravoj prehrani, možete to učiniti putem kviza : https://quizizz.com/join/quiz/5ed4f7d5d8c2c0001b8cd353/start?studentShare=true
Članak napisala Marija Rubčić, 2. gim.
Kviz izradila Gloria Smolčić, 2. gim (na engleskom jeziku, prevela Marija Rubčić)
Naš mini projekt "Istine i zablude o hrani"
Autor: Administrator , 2. 6. 2020.
Jeste li znali da jedna bočica vitaminske vode sadrži 8 žličica dodanog šećera? Ili pak da šećer djeluje na naš mozak na isti način kao i droga? Ja nisam, sve do nedavno.
U sklopu nastave Engleskog jezika proveli smo mali projekt o hrani. U suradnji s našom profesoricom istraživali smo porijeklo pojedinih vrsta hrane, nutritivne vrijednosti kao i prijevare koje nam servira prehrambena industrija. Razmjenjivali smo mišljenja, tijekom cijelog tog procesa služili smo se engleski jezikom i usavršavali ga. Proveli smo i istraživački rad. Primjerice, za jedan dio projekta smo odlazili u lokalne prodavaonice i proučavali pojedine proizvode koji se tamo mogu kupiti. Zatim bismo analizirali sastojke i opažali kako oni utječu na naš organizam. Po završetku našeg istraživanja svatko je napravio svoj završni rad na ovu temu (referat, videozapis, kviz i sl.). No, jedna od najzanimljivijih aktivnosti koju smo radili bio je svakako eksperiment vezan za razliku između domaćih i kupovnih kolača.
O eksperimentu
Pred grupu učenika stavljene su tri vrste kolača: domaći muffini, muffini napravljeni od gotove smjese i kupljeni gotovi muffini. Sve tri vrste kolača su izrezane i složene tako da učenici nisu znali o kojoj se vrsti radi. Zatim su probali sve tri vrste i za svaku pojedinu riješili kratku anketu o kakvoći proizvoda.
Iako su se odgovori razlikovali ovisno o osobnim sklonostima, većina se učenika složila da su kupovni kolači bili previše slatki, domaći malo suhi, a da su im se najviše svidjeli oni napravljeni od gotove smjese.
Vrlo neočekivano, zar ne?
Možeš pokušati i ti...
Tijekom cijelog tog procesa naučili smo puno o hrani koju unosimo u naš organizam. Raskrinkali smo mnoge zablude o hrani kao i o zdravlju našeg tijela, stoga pozivamo da to učine i drugi. Savjeti koje vam možemo dati su da kupujete što više hrane iz domaćeg uzgoja i da iščitavate sastojke na kupovnim proizvodima. Izbjegavajte proizvode s puno dodanog šećera i štetnih konzervansa za zdravlje vašeg tijela.
Ako se želite iskušati u poznavanju informacija o hrani i zdravoj prehrani, možete to učiniti putem kviza : https://quizizz.com/join/quiz/5ed4f7d5d8c2c0001b8cd353/start?studentShare=true
Članak napisala Marija Rubčić, 2. gim.
Kviz izradila Gloria Smolčić, 2. gim (na engleskom jeziku, prevela Marija Rubčić)
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |