preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručna ekskurzija II. razreda zanimanja šumarski tehničar
Autor: Administrator , 25. 5. 2016.

Dana 19. svibnja 2016. godine održana je jednodnevna stručna ekskurzija na području grada Jastrebaskog i području grada Zagreba. Ekskurziji su prisustvovali učenici drugog razreda Srednje škole Otočac, zanimanja šumarski tehničar uz stručno vodstvo predmetnih nastavnika Augustina Jelušića dipl. ing. šum i Daria Cvitkovića dipl. ing. šum.


Ekskurzija je održana u sklopu strukovnih predmeta Uzgajanje šuma, Dendrologija te Radni strojevi i alati, a za cilj je imala učenicima uživo predočiti sve  ono o čemu su do sada samo slušali u sklopu navedenih predmeta.

Službeni plan puta sastojao se od tri etape odnosno stajališta. Prvo naše stajalište bilo je Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom gdje smo se zadržali puna tri sata. Po dolasku, dočekalo nas je stručno vodstvo uz čiju pratnju smo krenuli u obilazak instituta. Učenici su upoznati sa osnovnim djelatnostima instituta te sa svim njegovim sastavnicama, od mehanizacije rasadnika, trušnice, stakleničkog uzgoja sadnica, gredica do matičnjaka. Po završetku obilaska, uputili smo se prema Zagrebu gdje su nas čekale preostale dvije trećine ekskurzije.

Drugo stajalište bilo je Botanički vrt Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu. U sklopu vrta učenici su mogli vidjeti vrste stabala koje su im već otprije poznate, ali i one vrste koje rastu samo u kontroliranim uvjetima ovakvih ustanova. Cjelokupan obilazak vrta predvodilo je stručno osoblje koje je sa velikim strpljenjem i vrlo detaljno odgovaralo na svako postavljeno pitanje od strane učenika, ali i na pojedina  pitanja upućena od strane profesora.

Nakon obilaska  Botaničkog vrta, red je došao i na posljednje službeno stajalište, Javnu ustanovu – Park Maksimir. Po dolasku u Maksimir, dočekale su nas dvije srdačne edukatorice koje su nas nakon uvodnih riječi povele u obilazak parka. Uslijedio je detaljan izvještaj o povijesti parka i njegovim posebnostima, a zatim i obilazak znamenitosti u parku kao što su: Maksimirska jezera, Paviljon jeke, Vidikovac, Kapelica sv. Jurja, Obelisk, Mogila idr. Osim sa znamenitostima parka, učenici su upoznati i sa biljnim vrstama u parku čija brojka premašuje 450. Nakon obilaska parka, uslijedilo je zajedničko fotografiranje pored najstarijeg živućeg organizma u parku. Radi se o hrastu lužnjaku starijem od petsto godina, kojeg posjetioci Maksimira od milja zovu „DEDEK“.

Zajedničkom fotografijom pored „dedeka“ završio je i službeni dio uspješno odrađene ekskurzije. Autobus nas je dočekao ispod zapadne tribine maksimirskog stadiona od kuda smo krenuli u trgovački Centar Arena. Učenici su imali sat i pol vremena za druženje i slobodne aktivnosti. Nakon što smo se svi okupili u dogovoreno vrijeme, krenuli smo prema Otočcu gdje smo stigli u kasnim večernjim satima.

Paulina Devčić i Filip Kostelac

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju