preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Volonterska akcija Đačkog doma Srednje škole Otočac
Autor: Administrator , 28. 3. 2014.

 

Dana 20. ožujka 2014. učenici šumarskog usmjerenja Antonio Tomaić (3.r.) i Marko Mesić (2.r.) sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana zaštite šuma u organizaciji dipl.ing. Franje Tržila i pobočnika mu Nikole Žafrana te novoosnovane udruge za promicanje kreativnosti djece i mladih „Antuntun“ Otočac.

 

 


Obilježavanje se sastojalo u radnoj akciji trasiranja planinarske staze na Plasini kako bi, kada staza bude otvorena, planinari i ostali ljubitelji prirode mogli iskorištavati jednu od najvažnijih funkcija šuma, a to je uživanje u ljepoti krajolika, pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje organizma, odmor i rekreacija, razvitak turizma i sl.

S radom smo započeli oko 9 sati ujutro na početnoj točki Guste bukvice. Prije početka akcije, pomoću karte smo se upoznali s terenom i nazivom pojedinih lokacija te odredili rutu našeg kretanja. Plan je bio trasirati stazu od Gustih bukvica preko Gustih jelica, Hrastovca pa sve do prijevoja Samar koji se nalazi u blizini Velikog Hržića.

Na tom putu susretali smo se s raznim preprekama kao što su zahtjevan teren, izvaljena suha stabla i neprohodne suhe šikare. No, uz sve te prepreke i poteškoće bilo je i vremena za pokoju šalu. Da ne bi ispalo kako smo se samo šalili i mukotrpno radili, ponešto smo i naučili kroz rad i razgovor s umirovljenim šumarskim tehničarem Franjom.

Upoznao nas je s načinom trasiranja šumskih cesta, označavanjem granica odjela, odsjeka i gospodarskih jedinica. Ove i druge informacije koje smo „popili“ taj dan koristit će nam u daljnjem školovanju. U radnoj akciji koristili smo i znanje koje smo stekli u školi iz stručnih predmeta, kao što su raspoznavanje vrsta, rad s motornom pilom, uporaba GPS-a itd.

Od profesora stručnih predmeta Augustina Jelušića dobili smo zadatak da pomoću GPS-a snimimo stazu. Najljepši dio posla je bio kada smo došli na vrh Hrastovac (915 mnm), s kojega se pruža pogled prema vrhovima Velebita, Crnom i Modrom jezeru, te prema Gackoj dolini. Obilježavanje dana šuma završili smo oko 18 sati na Matasić mostu u Ćovićima odakle smo se s puno doživljaja, lijepih uspomena, stečenog znanja i iskustva vratili u dom.


Marko Mesić/Antonio Tomaić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju