preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Aktualnosti
Sajam Kupujmo hrvatsko u Otočcu
Administrator / datum: 17. 9. 2012. 21:29

Dana 12. rujna 2012. na glavnom gradskom trgu u Otočcu održan je sajam Kupujmo hrvatsko u organizaciji HGK Županijske komore Otočac. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a sudjelovalo je više od stotinu izlagača iz cijele Hrvatske


[OPŠIRNIJE]Srednjoškolci proveli akciju uređenja okoliša „Fortica 2012“
Administrator / datum: 9. 3. 2012. 21:43

Piše : Marina Šepac

U sklopu ekološko-edukativnog projekta „Volim Hrvatsku“ Srednja škola Otočac i TZG Otočca proveli su 2. ožujka ove godine akciju uređenja okoliša „Fortica 2012“. Učenici 2. razreda zanimanja šumarski tehničar pod vodstvom svoga profesora dipl.ing. Edija Šopa uredili su okoliš kulturno-povijesnog, vjerskog i turističkog lokaliteta Fortice. 


[OPŠIRNIJE]POBJEDA NA VJERONAUČNOJ OLIMPIJADI
Administrator / datum: 23. 2. 2012. 23:52

U utorak 21.veljače 2012. u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Korenici održana je vjeronaučna olimpijada Malog koncila, na biskupijskoj razini Gospićko-senjske biskupije, na temu: GRKOKATOLICI – Četristota obljetnica uspostave crkvenog zajedništva u Hrvatskoj. Dobrodošlicu u školu zaželjeli su nam pedagogica Željka Uremović i župnik vlč. Stipe Zeba, a  predstojnik katehetskog ureda Nikola Turkalj i gospićko–senjski biskup mons. dr. Mile Bogović prigodnim riječima zaželjeli su svim učenicima sreću na olimpijadi


[OPŠIRNIJE]Srednja škola Otočac za Vukovar
Administrator / datum: 21. 11. 2011. 22:32

 

Dana 18. studenog obilježava se Dan sjećanja na pad grada Vukovara. Tako su i ove godine u cijeloj Lijepoj Našoj zapaljene svijeće u spomen na herojsku žrtvu Vukovara. Učenici Srednje škole Otočac u holu škole odali su počast minutom šutnje svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama, a zatim se zajedno s profesorima i ostalim zaposlenicima zaputili u školski vrt gdje su zapaljeni lampioni i složeni u natpis 'Srednja škola Otočac za Vukovar'. Zapaljeno je više od 200 lampiona, koji su gorjeli dugo u noć. Nakon završetka počasti poginulim i nestalim žrtvama, učenici su se vratili na redovnu nastavu 7. sata.

Marija Kostelac


[OPŠIRNIJE]Dani kruha u Srednjoj školi Otočac – od slastica i alata do narodne nošnje
Administrator / datum: 10. 11. 2011. 14:45

 

Dani kruha učenicima naše škole jedna su od najdražih manifestacija. Evo njihovih prikaza ovogodišnje proslave:


[OPŠIRNIJE]Osvrti na predstavu Dundo Maroje u Gradskom dramskom kazalištu Gavella Zagreb
Administrator / datum: 5. 11. 2011. 15:38

 

Dunda Maroja, premijerno izvedenog 15. rujna 2011. godine u Gavelli,  režirao je gostujući talijanski redatelj Marco Sciaccaluga, a glavne uloge pripale su Franji Dijaku (Pomet), Žarku Saviću (dundo Maroje), Amaru Bukviću (Maro), Ozrenu Grabariću (Bokčilo), Svenu Šestaku (Popiva), Dijani Vidušin (Laura), Nataši Janjić (Petrunjela), Svenu Medvešeku (Ugo Tudešak), Ivani Roščić (Pera), Hrvoju Klobučaru (Dživo), Enesu Vejzoviću (Sadi), Slavici Knežević (baba Perina).

Predstavu su dana 21. listopada 2011. pogledali učenici 1. i 3. razreda zanimanja ekonomist te učenici 2. razreda zanimanja šumarski tehničar. Evo kako su prokomentirali kazališni doživljaj poznate Držićeve komedije.


[OPŠIRNIJE]Izložba Pozitivno u školskom holu
Administrator / datum: 16. 10. 2011. 22:06

Predsjednica udruge Miks Kristina Voglein postavila je izložbu Positive u Srednjoj školi Otočac koja će cijele godine biti na zidu školskog hola. Izložba nosi naziv Positive ili Pozitivno jer afirmira pozitivni pristup društva prema osobama koje žive s HIV/AIDS-om


[OPŠIRNIJE]„Priča o šumi“ – rasplet na Rabu
Ivanka Kranjčević-Orešković / datum: 28. 5. 2011. 14:50

 

Suradnja Srednje škole Otočac, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića iz Senja, Srednje  škole Markantuna de Dominisa iz Raba  i UNDP-a, realizirana prošle godine u sklopu projekta 'Vodeni triptih', nastavljena je i u ovoj godini na temu očuvanja šuma, budući da je Generalna skupština UN-a proglasila 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma.


[OPŠIRNIJE]Učenički osvrti na predstavu Leda Miroslava Krleže – od prepoznavanja ironije do potpunog nerazumijevanja
Administrator / datum: 15. 4. 2011. 23:36

Učenici 2. i 3. razreda zanimanja ekonomist te 1. razreda zanimanja šumarski tehničar dobili su priliku 8. travnja 2011. godine pogledati kazališnu predstavu ‘Leda’ u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Nakon predstave zapisali su svoje dojmove.

Za razliku od dobro primljenih predstava ‘San ivanjske noći’ i ‘Oluja’ u prošloj školskoj godini te fantastično ocijenjenog ‘Čuda u Poskokovoj Dragi’ na početku ove školske godine, Krležina ‘Leda’ pokazala se kao preteška kazališna interpretacija za većinu učenika, pa je prema tome dobila mahom vrlo loše ocjene.

Vidljivo je da su predstavu bolje razumjeli stariji učenici od mlađih, te da su im doživljaji međusobno često vrlo proturječni, rašomonovski. Mlađi učenici koncentrirali su se više na doživljaj izleta nego na doživljaj nerazumljive im predstave. Njihovi su fragmentarni osvrti pak zanimljivi kao postupno slaganje cjelovitog mozaika događanja. 


[OPŠIRNIJE]RSS


 

Tamburicom i gitarom proslavili Dan škole

Piše: Eva Božičević

Kao i svake godine Srednja škola Otočac obilježila je Dan škole na kraju I. polugodišta, ujedno i uoči blagdana Božića. Ovoga puta svečanost je održana 21. prosinca 2010. godine u školskom holu. Za dobar ugođaj i vrhunsku zabavu pobrinuli su se učenici zajedno sa svojim profesorima. Svečani program vodile su Andrea Marković, učenica 4. razreda zanimanja ekonomist, te Eva Božičević, učenica 3. razreda zanimanja ekonomist, uz informatičku podršku Ivana Vuksana, učenika 3. razreda opće gimnazije.  

Program je započeo himnom u izvedbi glazbene sekcije, a nakon toga se ravnatelj Dinko Sekula nazočnima obratio prigodnim riječima. Nekoliko gostiju također je pozdravilo prisutne, nakon čega je slijedio pomno pripremljeni dio programa. Pjesmu Moja domovina i poznate Zastave Parnog valjka  izvela je glazbena sekcija pod vodstvom prof. Darija Koščaka. Nakon toga Krležinu baladu Khevenhiller iz Balada Petrice Kerempuha sugestivno je interpretirao Matej Bogdanić, učenik 4. razreda opće gimnazije.

Uz vesele note, tamburaška sekcija moje škole u kratkom je razdoblju  pridobila naklonost publike. Njezin voditelj je prof. Goran Bukovac, a izveli su nam skladbe  Meni ne more bit te Ružo crvena. Drugačiji glazbeni ritam predstavio nam je još jedan mladi glazbeni bend, sastavljen od učenika naše škole, koji je pjesmom Party Breakersa rokerski poručio Kreni prema meni, a izveli su i pjesmu Divljih jagoda Kap po kap. Lirsku pjesmu Vesne Parun Mati čovjekova interpretirala je Martina Kraljić uz glazbenu pratnju Davida Oreškovića, a oboje su učenici 4. razreda opće gimnazije. Sve tri recitacije, inače, odabrala je i učenike pripremila prof. Slavica Francetić. Posljednju recitaciju, pjesmu Tina Ujevića Povratak, uz glazbenu i pjevačku pratnju, interpretirala je Jana Bilović zajedno sa svojim 4. gimnazije.

Na izloženom platnu publika je imala priliku pogledati film Sjećanja.  Film je snimljen prema zamisli prof. Snježane Jovanić, a govori o neprestanom životnom krugu koji nas s kraja priče vraća ponovno na početak, isti, a posve novi početak. U filmu su glumili naši učenici Adrijana Grahovac, Martina Kraljić, Ivan Šporčić, Antonio Zubčić i prof. Joso Rukavina. Pred sam kraj programa ravnatelj Dinko Sekula uručio je zahvalnice svima koji su uložili svoj trud i volju u naše znanje i opći boljitak. To se posebice odnosilo na voditelje izvannastavnih aktivnosti te angažman u društvenom životu škole. Za rastanak svi zajedno veselo smo zapjevali pjesmu Od Božića do Božića te tako zaokružili prvo polugodište.

Pogledaj Foto-galeriju.


Andreju dočekalo cvijeće

Nakon što se vratila s izbora Kraljice Hrvatske za Kraljicu svijeta, Andrea Fajdetić toplo je dočekana u Otočcu. Iako se nije plasirala među pobjednice, prva je otočka djevojka koja je uopće uspjela doći do finala Kraljice Hrvatske, zahvaljujući aktivnosti u Sekciji za manekene i hostese Grada Otočca i stručnoj pomoći mentorice Sanje Burić. U Srednjoj školi Otočac, u kojoj pohađa 4. razred zanimanja šumarski tehničar, dobrodošlicu su joj poželjele pedagoginja Dijana Nikšić i predsjednica Vijeća učenika Ivana Jergović te uručile cvijeće.

- Presretna sam jer sam na izboru u Osijeku dostojno predstavila grad iz kojeg dolazim i sebe, a zahvaljujući tome jedan od predfinalnih izbora održat će se sljedeće godine u Otočcu. Svi mi čestitaju, stekla sam jedno novo, veliko i nezaboravno iskustvo i osjećam se prekrasno, rekla nam je Andrea koja bi voljela da joj manekenstvo postane i profesija. M.K.G.

Foto: u školi Andrea dočekana čestitkama i cvijećem 


Izlet u Zagreb: zabavno uz shopping i kazališnu predstavu

Piše: Marina Šepac

Dana 27. listopada 2010. učenici 2. i 3. razreda zanimanja ekonomist posjetili su Satiričko kazalište Kerempuh u Zagrebu i gledali komediju Čudo u Poskokovoj Dragi.

Polazak je bio u 13 sati s autobusnog kolodvora, a u Zagreb smo stigli oko 15.30 sati, s jednom kraćom stankom na odmorištu Vukova Gorica. Najprije smo dobili slobodno vrijeme pa smo se u grupicama razmiljeli centrom Zagreba. Svi smo se ponašali kao da nas je uhvatila shopping manija, poludjeli smo za krpicama i nakitom, a ni pizzerije i slastičarnice uokolo nisu ostale nezamijećene.

U 19 sati okupili smo se na Trgu bana Jelačića te pošli pješice prema kazalištu Kerempuh. U 20 sati je započela predstava pod nazivom Čudo u Poskokovoj Dragi, svi smo se nasmijali i zabavili. Predstava je završila u 22 sata i polagano smo se vratili u autobus i 'zapalili' prema Otočcu.

Svi umorni, pospani i željni toplog i udobnog kreveta umjesto tvrdog i ukočenog sjedala, stigli smo u 1 sat iza ponoći u Otočac. Oni ponešto odmorniji pošli su u noćni provod, a većina ipak svojim kućama.


Dani kruha 2010. u našoj školi

Piše: Marina Šepac

Obilježavanje Dana kruha nije zaobiđeno nijedne godine, pa tako ni ove. Dan 21. listopada započeo je drugačije od ostalih, na putu do škole vidjela sam mnoge srednjoškolce kako nose košare pune domaćih proizvoda, suvenire izrađene od drveta i slično.

Svaki je razred dobio svoj stol u holu škole i valjalo ga je urediti kako spada. Poneki kruh, jabuka, orasi, našli su mjesta na svakom stolu, ali pobjedu će odnijeti samo najbolji. Pronašla se tu i harmonika s grupicom pjevača. Prva 4 sata bilo je opušteno jer su za stolovima bili samo dežurni učenici, a ostali su morali na nastavu.

Oko podne stigao je mons. mr. Tomislav Šporčić da blagoslovi plodove našeg rada i naših ruku djelo. Prije blagoslova govor je održao ravnatelj škole prof. Dinko Sekula, a program je počeo puštanjem himne eko-škole 'Mi smo mladi ekolozi' čiji su autori učenici šumarskog smjera. Nekoliko pjesama su izveli školski tamburaši s pjevačicom, gimnazijalkom Adrianom Burić. Izvedene su i dvije recitacije.

Nakon toga svećenik je blagoslovio naše štandove i mogli smo se počastiti. Sve je završilo proglašenjem pobjednika – najljepše uređenih stolova. Treće mjesto osvojili su III. razred šumara, drugi su III. ekonomske, a prvi IV. gimnazije. Otišli smo svojim kućama. Kud koji, mili moji!


Otvoren novi rekreacijski fitnes park u sklopu Sportskog centra Otočac

UNDP i Srednja škola Otočac partneri na novom projektu održivog upravljanja šumama

Piše: Marina Šepac

Dana 13. listopada 2010. godine u Otočcu je svečano otvoren novi sportsko-rekreacijski park uz rijeku Gacku, zahvaljujući suradnji UNDP-a Hrvatska i tvrtke Coca-Cola s Gradom Otočcem. Još od ožujka 2007. godine UNDP, Coca-Cola i Grad Otočac provode projekt 'Svaka kap je važna-rijeka Gacka'.

Tim projektom nastoje podržati održivi razvoj područja rijeke Gacke, razviti turističku ponudu te povećati svijest o važnosti očuvanja vode. Upravo je svečano otvorenje  rekreacijskog fitnes parka označilo završetak projekta 'Svaka kap je važna-rijeka Gacka'.

Nekoliko članova naše novinarske grupe nazočilo je svečanom otvorenju na kojem su se okupili predstavnici UNDP-a i tvrtke Coca-Cola, gradonačelnik Otočca Mario Barković sa suradnicima, ravnatelj Srednje škole Otočac prof. Dinko Sekula, ravnateljica OŠ Zrinskih i Frankopana Lucija Sekula, neki profesori i novinari.

Na otvorenju je i sam gradonačelnik isprobao nekoliko sprava, a ukupno ih je jedanaest, te nakon toga dao izjavu medijima. Bio je vedra duha i sa zadovoljstvom izjavio da je projekt 'Svaka kap je važna' podupirao i izražavao težnje Grada Otočca. Sve je bilo gotovo u nekih pola sata.

Rekreacijski park promovira zdravi, sportski život. Važnost parka je u oživljavanju zaboravljenog sjevernog rukavca rijeke Gacke. Vrijednost ovog projekta iznosi 295 tisuća kuna, od čega je UNDP osigurao 100 tisuća za nabavu opreme, a ostatak Grad Otočac za uređenje okoliša.

Projekt 'Svaka kap je važna' započeo je prije gotovo četiri godine, rekla je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH Louisa Vinton, i tada gotovo nitko nije vjerovao da će narasti do ovakvih razmjera. Gotovo 2 milijuna kuna uloženo je u 15 različitih aktivnosti u sklopu projekta, u kojima je sudjelovao velik broj partnera iz Gacke doline, a i šire. Danas Otočac i Gacka dolina imaju važno mjesto na turističkoj karti Hrvatske. Nakon što je projekt 'Svaka kap je važna' priveden kraju, UNDP-ove aktivnosti neće se prekinuti. Nove su već u pripremi, a radi se o održivosti šuma, projektu koji će UNDP provoditi u partnerstvu sa Srednjom školom Otočac. Kako je proteklo otvorenje, pogledajte u galeriji fotografija.


Školska sekcija Kreativa: od Terezijanskog do Adventskog sajma

Piše: Barbara Fajdetić

Početak nove školske godine znači početak još jedne radne za Kreativu. Školska sekcija Kreativa tako je 8. rujna sudjelovala na Terezijanskom sajmu, manifestaciji koja se u Otočcu održavala u sklopu akcije 'Kupujmo hrvatsko'. Cilj sudjelovanja na ovom sajmu bila je demonstracija ukrašavanja starog namještaja (u našem slučaju starih drvenih stolaca, klupica i stolića) decoupage tehnikom. Pokazali smo da iz starog i gotovo odbačenog komada namještaja možemo dobiti nov i simpatičan.

Drugi sajam na kojem smo sudjelovali bila je 'Jesen u Lici'. Ona je održana od 2. do 3. listopada u Gospiću. Tamo smo pokazali svoju standardnu ponudu, lončanice, vaze, svijećnjake za lučice, držače olovaka, ploče s natpisom 'Dobro došli', jesenske ikebane, vjenčiće i sl. Sudjelovali sm okao predstavnici Srednje škole Otočac i bili jedni od 246 izlagača. Možemo reći da smo bili odlično zapaženi s obzirom na tako veliku konkurenciju.

Od 4. do 7. listopada u Otočcu je obilježen Međunarodni dječji tjedan i tim je povodom otvoren novi dječji park. Naravno, Kreativa je sudjelovala i u tome. Održali smo kratku radionicu na kojoj su djeca mogla vidjeti kako se ne mora sve baciti, već se od praznih teglica i limenki može napraviti svašta.

Naš glavni cilj je Adventski sajam koji se u Otočcu održava svake godine u prosincu. Bit će tako i ove godine, a na sajmu ćemo predstaviti suvenire sa zimskim i božićnim motivima. Nakon toga sajma idemo u nešto novo i nepoznato. Bavit ćemo se keramikom i tako još obogatiti ponudu Kreative.

Djelić naših prezentacija na sajmovima pogledajte u galeriji fotografija


Novinarska sekcija Srednje škole Otočac pratila je događanja 7. listopada u povodu Međunarodnog dječjeg tjedna. Što smo sve zabilježili, pogledajte u priloženom dokumentu.

Opširnije pročitajte u priloženom dokumentu.

Priloženi dokumenti:
djecji%20tjedan.pdf

preskoči na navigaciju