2019-07-03 11:38:00

Šumari na rođendanu

Bio je to malo drugačiji rođendan od uobičajenih, bez torte i balona, ali ipak razigran i veseo. Slavljenik, premda izvorno zreo, mladić je od tek dvadeset godina. Najmlađi je to naš nacionalni park osnovan 28. svibnja 1999. godine. 

Jedno službeno obilježavanje toga datuma prošlo je uz predstavljanje novoga vodiča pod naslovom Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu. Šumarima je aktivnost promatranja biljnoga svijeta utkana u biće. Stoga smo se za odgoj budućih šumarskih stručnjaka odlučili početkom lipnja koračati dijelom Premužićeve staze u dijelu od PD Zavižan do PD Veliki Alan. Divote i raznolikost Velebita doživjeli smo duž 17 kilometara spomenute staze koju nam je u nasljedstvo ostavio šumarski stručnjak Ante Premužić. Ljuti kamenjar, strme litice, uvale, škrape, cvijetne livade s endemičnim vrstama, nisko grmoliko raslinje, puzajuće i polegle vrste, povijena omalena stabla, suho i odumrlo drveće, kao i ono koje stremi u visine, sve to oblikovano, za ljude, nemilom klimom i reljefom dano nam je na promatranje i uživanje.

Carpe diem (ili dva) i pođi tim lijepim putem.

A.J.

Dojmovi učenika:

Put je bio iscrpljujuć, izazovan ali i jako lijep te bih preporučio i drugima da pođu istom stazom.

Jedan prekrasan dan u prirodi i šetnja od 16 km koja se činila duža. Baš zato će mi i ostati u sjećanju.

Na Velebitu mi se najviše sviđa kamenjar i stijene koje su nas okruživale dok smo se kretali po kamenitim, uskim stazama, prelijepe velike mirisne livade te šume pune svježine. Također mi se svidjelo i vodstvo profesora iz struke.

Prekrasan krajolik i prelijepa priroda u kojoj se može uživati, naravno, u odgovarajućoj opremi.

Uz mnoštvo biljaka koje smo dijelom sami prepoznavali, a druge prvi puta vidjeli i čuli njihove nazive vidjeli smo i razne oblike krškog reljefa  po kojima je Velebit poznat. Pri kraju smo navratili i do Štirovače napiti se hladne izvorske vode.

Bilo je lijepo, staza je dosta duga, vijugava i kamenita s dijelovima koji vode kroz šumu i polja, a kraj nje mnoštvo drvenastih i travnatih biljaka.

 

 

 

 


Srednja škola Otočac