2019-05-26 11:16:09

Stručna ekskurzija 2. razreda šumarskih tehničara u Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, Botanički vrt PMF-a i park-šumu Maksimir

Dana 23. svibnja 2019. godine učenici 2. razreda zanimanja šumarski tehničar posjetili su Hrvatski šumarski Institut u Jastrebarskom, Botanički vrt PMF-a i park-šumu Maksimir u sklopu stručne ekskurzije iz predmeta Dendrologije, Uzgajanja šuma te Radnih strojeva i alata. Pratili su ih njihovi nastavnici iz struke, Edi Šop, dipl. ing. šum. i Augustin Jelušić, dipl. ing. šum. 

Cijelu školsku godinu 2018./2019. pripremali smo teorijski dio za ovu ekskurziju na kojoj smo u praksi utvrdili svoje dosadašnje znanje. Na ulazu u Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko dočekala nas je voditeljica i uvela nas u prostoriju s trušnicom u kojoj smo sudjelovali na radionici pod nazivom „Put od sjemena do sadnica“. Djelatnica Instituta objasnila nam je sve o nastanku trušnice, principu rada i važnosti za šumarstvo. Nakon što smo saznali sve važne informacije o trušnici, uputili smo se do hladnjača u kojima se čuva šumsko sjeme. Šumarski institut također ima i rasadnik u kojem smo vidjeli kako se sade i kako izgledaju klijanci obične jele. Nakon posjeta trušnici i rasadniku uputili smo se na radionicu pod nazivom „Biljke iz epruvete - od  pupa do stabla“ tijekom koje smo saznali sve o postupku dobivanja sadnica iz pupa na hranjivoj podlozi. Radionica je imala i svoj laboratorijski dio u kojem smo imali priliku vidjeti sve faze rasta biljke od pupa do sadnice spremne za sadnju na teren. Poslije laboratorijske radionice vidjeli smo i osposobljenoga šumarskog penjača u praksi. Detaljno nam je opisao opremu za penjanje i opasnosti tijekom penjanja pri sakupljanju češera. Nakon upoznavanja sa strojevima i načinima rada krenuli smo do Botaničkog vrta u Zagrebu.

U Botaničkom vrtu dočekao nas je dr. sc. Vanja Stamenković čiji je zadatak bio provesti nas vrtom i objasniti nam sve vrste koje bismo kao učenici šumarskog usmjerenja trebali poznavati. Hodajući vrtom, upoznali smo njegovu povijest i sve njegove zanimljivosti. Imali smo priliku vidjeti neke vrste za koje do sada nismo čuli i za koje se do nedavno smatralo da su izumrle. Pozdravili smo se s vodičem i uputili se u park-šumu Maksimir. U park-šumi Maksimir srdačno nas je dočekala čuvarica prirode Nikolina Labaš, mag. ing. silv. Nakon uvoda krenuli smo u razgledavanje parka. Na putu do prvog jezera saznali smo da je park započeo graditi Maksimilijan Vrhovac po kojem je park i dobio ime, a završio ga je Juraj Haulik. Park raspolaže s pet umjetnih jezera kojima je nekad plovio prvi parobrod koji je nažalost neslavno završio. U park-šumi Maksimir nalazi se kapelica koja je pod zaštitom kulturne baštine te je ujedno i jedina crkva u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu crkve. Osim brojnih spomenika, park-šumu Maksimir krasi i stari hrast lužnjak koji je dobio ime „Dedek“ zbog svoje starosti od preko 600 godina. Nakon što smo pažljivo poslušali izlaganje naše voditeljice i došli do kraja našeg razgledavanja, nastavnici su nas odveli u Arena centar kako bismo se malo odmorili i zabavili prije nego što krenemo natrag u Otočac. Na putu iz Zagreba svi smo međusobno razgovarali i razmjenjivali dojmove o svemu što smo vidjeli i naučili.

Mirela Kolak i Ivan Krznarić, II. razred smjera šumarski tehničar

 


Srednja škola Otočac