2018-09-29 11:28:16

Zelena čistka

„Zelena čistka” dio je globalnog pokreta „Let’s do it!” koji okuplja aktivne građane i organizacije u volonterski projekt s ciljem da se u jednom danu ukloni što veća količina ilegalno odloženog otpada.

Projekt se razvio iz estonske građanske inicijative „Teeme ära” 2008. godine kada se 50 tisuća volontera udružilo i u jednom danu u cijeloj zemlji očistilo 10 tisuća tona otpada zahvaljujući prihodima od 500 tisuća eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne tri godine i više od 22 milijuna eura. Proširio se na 112 zemalja u kojima se provelo 198 organiziranih akcija čišćenja s preko 14 milijuna volontera.

Akcije čišćenja „World cleanup” organiziraju se svake godine, a svaka zemlja odabire datum na koji će provoditi akciju. Zelena čistka organizira se prema principu: svatko čisti svoj kraj, a zajedno ćemo očistiti cijelu Hrvatsku. U akciju su se uključili učenici Srednje škole Otočac, i to prvog i trećeg razreda smjera šumarski tehničar, učenici smjera elektro-strojarstvo, tehničko osoblje škole te nastavnici. Njihov zadatak bio je čišćenje okoliša Škole i sportske dvorane s ciljem razvijanja svijesti o važnosti osobne brige za okoliš.

 


Srednja škola Otočac