2017-11-08 19:06:01

Uklanjanje smreka iz školskog vrta

Dana 23. listopada 2017. godine izvršen je nadzor i pregled stanja stabala smreke od strane komunalnog redarstva grada Otočca i nastavnika stručnih predmeta programa šumarstvo. Na istom je utvrđeno da je potrebno uklanjanje stabala smreke, jer predstavljaju potencijalnu opasnost. Tako su dana 2. studenog 2017. godine učenici 4. razreda zanimanja šumarski tehničar sudjelovali u radovima obaranja stabala smreke o kojima smo ranije pisali.

 Da podsjetimo, stabla su srasla s ogradom školskoga dvorišta, estetski više nisu zadovoljavala svrhu te su počela predstavljati opasnost pogotovo jer su smještena uz prometnice između zgrada institucija policije, vatrogasaca i srednje škole pa je moguća opasnost time uvećana zbog visoke frekventnosti kretanja ljudi i vozila. Osim navedenih čimbenika stabla su bila slabe vitalnosti i zdravstvenog stanja zbog rana gelera iz vremena rata. Uzevši sve u obzir, pristupilo se postupku sanacije čitavih stabala. Uz raniji dogovor Policijske postaje Otočac i Lika cesta d.o.o., prometnice su na ovom dijelu bile zatvorene za sav promet u vremenu izvođenja radova od 9 do 13:30 sati.

Na radovima uklanjanja stabala sudjelovali su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac s kamionskom dizalicom. Vatrogasac Mario Malčić i djelatnik Srednje škole Otočac Ivica Sušić, korak po korak, kresanjem grana od žilišta do vrha krošnje te postepenim uklanjanjem dijelova debla, uspjeli su oboriti preko 25 m visoka smrekova stabla.

Nakon uspješno obavljenog posla obaranja stabala na mjesto radova izašao je kamion s dizalicom obrta za prijevoz i usluge Marincel, koji je pristupio utovaru i odvoženju granja, dijelova debla i trupaca smreke na školski poligon.

Učenici su aktivno i s velikim zanimanjem i angažmanom sudjelovali u radovima oko uklanjanja ova dva stabla - od čišćenja samog terena do radova s motornom pilom. Učenici Filip Kostelac i Josip Župan bili su od velike pomoći vozaču kamiona kojemu su asistirali prilikom prerezivanja debala i kresanja grana pri utovaru. Od granja, dijelova debla i trupaca naši vrijedni učenici izradit će klupe, stolice, ukrasiti staze te naš školski vrt učiniti još ljepšim i ugodnijim za boravak kako njih samih tako i svih stanovnika grada Otočca.                                                                                       

                                                                             Edi Šop, dipl. ing. šum.


Srednja škola Otočac