2017-04-15 20:37:57

13. Državno natjecanje šumarskih tehničara

Dana 6. i 7. travnja 2017.g. održano je 13. Državno natjecanje šumarskih tehničara u Hrvatskoj Kostajnici. Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica je drugi put  bila domaćin Državnog natjecanja šumarskih tehničara. 

Ukupno 15 učenika se natjecalo u znanju iz dendrometrije, dendrologije, testovima znanja te u ukupno pet disciplina rada s motornom pilom : okretanje vodilice i namještanje lanca motorne pile, kombinirani prerez trupca motornom pilom, podsijecanje i potpiljivanje stabla motornom pilom (izrada zasjeka), obaranje stabla na balon i (točni) prerez trupca na podlozi.

Učenici naše škole Luka Vukelić, Martin Luketić i Antonijo Rubčić, u pratnji svojih profesora Ive Abramović i Augustina Jelušića, bili su sudionici ovog državnog natjecanja.

U navedenim disciplinama ostvarili su vrlo dobre  rezultate.
 

Polazak iz Otočca je bio u 5,30 sati. Stigli smo u Hrvatsku Kostajnicu oko 8,30 sati gdje su nas učenici domaćini dočekali s poklonima. Nakon doručka smo krenuli na svečano otvorenje natjecanja, a potom  u obližnju  šumu u vlasništvu RH kojom gospodari UŠP Sisak, šumarija Hrvatska Kostajnica na izmjeru stabala iz dendrometrije. Po završetku natjecanja u ovoj disciplini domaćini su nas otpratili u Hotel Central gdje smo se smjestili. Nakon kratkog odmora krenuli smo na ručak na brdo Djed u istoimeni restoran. Iza 15,00 sati smo krenuli prema Srednjoj školi Ivana Trnskoga gdje smo pristupili testu znanja. Nakon uspješnog testa znanja odradili smo i treću disciplinu-prepoznavanje šumskog drveća i grmlja iz dendrologije. Čekajući službene rezultate, uputili smo se zajedno sa svim natjecateljima u obilazak brda Čukur  gdje je podignut spomenik snimatelju Gordanu Ledereru koji predstavlja leću kamere s tragom od metka. Sljedeća postaja nam je bila Stari grad Hrvatska Kostajnica. Prepuni dojmova vratili smo se u školu gdje su nas dočekali rezultati natjecanja iz spomenute tri discipline. Zajedno s našim profesorima i ostalim kolegama otišli smo na večeru. Drugi dan natjecanja u ranim jutarnjim satima smo se uputili u Sisak na poligon Hrvatskih šuma gdje smo odradili drugi dio natjecanja rada s motornom pilom. Rad s motornom pilom obuhvaćao je pet disciplina od kojih je prva okretanje vodilice u kojoj smo postigli poprilično dobre rezultate. Sljedeće discipline bile su kombinirani rez, izrada zasjeka i potpiljivanje, obaranje jarbola na balon te precizni prerez na podlozi. Unatoč velikom broju kaznenih bodova, ostvarili smo dovoljno dobre rezultate. Valja spomenuti učenika Antonija Rubčića koji je u disciplini obaranja jarbola na balon uspio osvojiti puni broj bodova time što je jedini probušio balon. Iako naši učenici nisu ostvarili prva mjesta na natjecanju, rezultati su bili zadovoljavajući. Postignuti rezultati unutar Srednje škole Otočac s brojem bodova: prvo mjesto zauzima Luka Vukelić, drugo mjesto Martin Luketić, a  na treće mjesto se plasirao Antonijo Rubčić. Pobjednicima su priznanja, medalje i sponzorske nagrade uručene na završnoj svečanosti ispred zgrade šumarije UŠP Sisak, a također su zahvalnice dobili svi sudionici 13. Državnog natjecanja šumarskih tehničara u Hrvatskoj Kostajnici.

Po završetku dodjele uputili smo se prema Otočcu gdje smo stigli oko 18,00 sati. Zahvaljujemo se našim profesorima što smo kroz ovo državno natjecanje stekli neka nova znanja, iskustva i prijateljstva.

Luka Vukelić,
Martin Luketić,
Antonijo Rubčić
(4. razred šumarski tehničar)


Srednja škola Otočac