2016-03-05 21:09:51

Naša učenica Josipa Lesinger na Goranovom proljeću - druga!

Pjesničkim stazama sigurnim korakom kroči mlada pjesnikinja Josipa Lesinger iz Korenice, učenica II. razreda zanimanja ekonomist u Srednjoj školi Otočac.

Na natječaju za mlade pjesnike u kategoriji učenika srednjih škola u sklopu manifestacije Goranovo proljeće Josipa je kao predstavnica Srednje škole Otočac osvojila 2. mjesto.

Prosudbeno povjerenstvo u osvrtu na Josipine pjesničke uratke naglasilo je vjeru u poeziju koju mlada pjesnikinja ima, prije svega vjeru da će poezija podnijeti svako naše nesigurno i drugačije „ja“. „Odmah se počelo s onim što je izvan nas, ili s onim što nas održava izvan nas samih: poezija i posvećenost, usporedbe i nasumične reakcije, narativnost, pričanje i pjevanje, domišljanje... Sad je na redu veliko pitanje i odgovor u stihovima Josipe Lesinger: stvaralaštvo i stvaranje, papir nije prazan, on ima pamćenje i vlastitim stihovima plovimo po riječima i uspomenama drugih: Rastežu me sa svih strana,/ pritom ne razmišljajući da mi koža postaje sve slabija/ i napuknuta, a lice puno bora.“

Josipina mentorica prof. Manja Kostelac-Gomerčić ističe kako je riječ o literarno izrazito darovitoj učenici:

- Ona je poput pupoljka, pjesničkog pupoljka, koji već sada daje naslutiti silinu kojom se hoće rascvjetati u jedan od ponajboljih poetskih cvjetova. Vizija i ambicija krase mladu autoricu koja ne zazire od tegobne pjesničke sudbine, dapače, jamstvo su pjesničke budućnosti same pjesnikinje i pjesništva uopće.

Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće, naša najvažnija pjesnička manifestacija međunarodnog karaktera, odvijat će se od 18. do 21. ožujka 2016. u Lukovdolu, Zagrebu i Splitu. U sklopu Festivalskog programa tradicionalna svečana dodjela nagrada održat će se 21. ožujka u 13 sati u Domu kulture u Lukovdolu.

Podsjetimo, ovogodišnja laureatkinja odnosno dobitnica Goranovog vijenca za cjelokupan pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti je istaknuta pjesnikinja Sonja Manojlović, dok će nagrada Goran za mlade pjesnike biti dodijeljena Mateji Jurčević. Među nagrađenim srednjoškolcima, pored drugoplasirane Josipe, na 1. mjestu je Anamarija Mutić iz Požege, a treća je Paula Brečak iz Zagreba. Odabrano je i troje najboljih pjesnika osnovnoškolaca: Lovro Antolić Delač iz Petrinje, Veronika Lipovec iz Vrbovca i Lea Zelić iz Zagreba.

Pjesme poslane na natječaj


Srednja škola Otočac