2012-04-20 11:23:00

Vjeronaučna olimpijada u Križevcima

Od 26. do 28. ožujka 2012. u Križevcima održana je Vjeronaučna olimpijada „Grkokatolici“ – 400. obljetnica uspostave crkvenog zajedništva. Na državnoj razini sudjelovalo je 16 srednjih i 17 osnovnih škola iz 15 (nad)biskupija. Među njima je bila i ekipa Srednje škole Otočac, u istom sastavu (Dražena Rubčić, Ines Žilić, Barbara Fajdetić, Antonija Tonković pod vodstvom vjeroučiteljice Silvije Vašarević) u kojem je pobijedila u Gospićko-senjskoj biskupiji. 

Domaćini u Križevcima srdačno su dočekali i pozdravili sve sudionike natjecanja. Nakon bogatog kulturnog programa sudionike su pozdravili i mons. Đuro Hranić, predstavnik NKU HBK, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za obrazovanje i odgoj, te Stjepan Pogačić, predstavnik Glasa Koncila, medijskog pokrovitelja natjecanja.

Drugog dana natjecanja u prostorijama OŠ Ljudevita Modeca održan je najprije pismeni dio, a u poslijepodnevnim satima predstavljanje projekata pred četveročlanim povjerenstvom. Tu su učenici u obliku Power Point prezentacije prikazali svoj istraživački rad i iskustva. Između dva dijela natjecanja domaćini su sudionike poveli u razgledavanje grada Križevaca, te omogućili posjet muzejima, galerijama i crkvama.

Za našu prezentaciju istražili smo liturgiju po bizantsko-slavenskom obredu grkokatoličke crkve, a projekt smo nazvali „Božanska liturgija“. Željeli smo pobliže upoznati simboliku i ljepotu bizansko-slavenskog obreda kroz slavlje sakramenta euharistije te istaknuti da raznolikost obreda unutar Kristove Crkve pridonosi njenu bogatstvu i ne priječi njezino jedinstvo. Raznoličnost unutar jedne, svete, katoliče i apostolske Crkve može biti jedan od poticaja za obnovu kršćanskog jedinstva, a Hrvatska, kao susretište obje tradicije, i grčke i rimske, može biti jedna od predvodnica. Ukoliko s ljubavlju prihvatimo raznolikost krenut ćemo putem mira i tolerancije.

Dana 28. ožujka održana je posljednja faza natjecanja „Tko želi biti Kristov mili-junak“  na kojoj ima pravo sudjelovati prvih pet skupina. Ekipa naše škole zauzela je skromno 15. mjesto. No, to zaista nije bitno. Bitan je susret naše mladeži, razmjena iskustava i znanja koji će se zauvijek pamtiti.

Barbara Fajdetić, IV.ek

Foto galerija


Srednja škola Otočac