2022-06-20 23:00:00

STRUČNA EKSKURZIJA 2. RAZREDA ŠUMARSKIH TEHNIČARA

           Dana 15. lipnja 2022. godine učenici 2. razreda  obrazovnog programa šumarski tehničar posjetili su Hrvatski šumarski Institut u JastrebarskomBotanički vrt PMF-a i park-šumu Maksimir u sklopu stručne ekskurzije iz predmeta DendrologijaUzgajanje šuma te Radnih strojeva i alata. Pratio ih je nastavnik struke, Edi Šop.

Teorijski dio za ovu stručnu ekskurziju pripremali smo tijekom cijele školske 2021/2022. godine da bismo na ovakvoj vrsti terenske nastave utvrdili svoje dosadašnje znanje. Na samom ulazu u Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko dočekao nas je  voditelj Odjela rasadničke proizvodnje Ivica Čehulić koji nas je uveo u prostoriju s trušnicom te nam potom ispričao značaj trušnice i demonstrirao kako radi. Također smo obišli i hladnjače u kojima se čuva šumsko sjeme. U rasadniku Šumarskog instituta smo vidjeli kako se sade i kako izgledaju klijanci crnog bora. Potom smo se uputili prema dijelu instituta gdje se čuvaju svi strojevi, a upoznati smo i s načinom rada istih. Posjetili smo i odjel za prodaju sadnica gdje smo si mogli priuštiti bilo koju sadnicu koja nam se sviđala. Nakon obilaska šumarskog instituta Jastrebarsko krenuli smo prema Botaničkom vrtu u Zagrebu.
Voditelj Botaničkog vrta, Vanja Stamenković imao je zadatak  provesti nas vrtom i objasniti nam sve vrste koje bismo, kao učenici šumarskog usmjerenja, trebali poznavati. Hodajući vrtom, upoznali smo povijest vrta i njegove brojne zanimljivosti. Imali smo priliku upoznati se sa jednom od najstarijih biljaka za koju se smatralo da je izumrla. Pozdravili smo se s vodičem i uputili se u park-šumu Maksimir gdje nas je srdačno dočekao stručni voditelj Saša Banić te smo svi zajedno krenuli u razgledavanje parka. Na putu do prvog jezera saznali smo da je park započeo graditi Maksimilijan Vrhovac po kojem je park i dobio ime, a završio ga je Juraj Haulik. Park se sastoji od pet umjetnih jezera kojima je nekad plovio prvi parobrod koji je nažalost neslavno završio. U park-šumi Maksimir nalazi se kapelica koja je pod zaštitom kulturne baštine te je ujedno i jedina crkva u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu crkve. Osim brojnih spomenika, park-šumu Maksimir krasi i stari hrast lužnjak koji je dobio ime „Dedek“ zbog svoje starosti od gotovo 650 godina. Na kraju našeg razgledavanja, nastavnik nas je odveo u Arena centar kako bismo se malo odmorili nakon dana prepunog dojmova. Putujući prema kući, razmjenjivali smo zanimljivosti koje smo čuli od našeg voditelja te se dalo zaključiti kako smo svi bili pažljivi slušatelji.


      Ivan Domazet,  2. razred smjera šumarski tehničar.


Srednja škola Otočac