2022-06-11 14:16:04

PREDSTAVLJENA "PROFANA GRADITELJSKA BAŠTINA OTOČCA"

Devetoga dana mjeseca lipnja u prepunome holu naše Škole održano je predstavljanje monografije „Profana graditeljska baština Otočca“ koja je rezultat dvogodišnjega istraživačkog rada učenika četvrtoga razreda gimnazije i njihove nastavnice likovne umjetnosti Snježane JovanićZa dizajn naslovnice pobrinula se Julija Kostelac, učenica drugoga razreda gimnazije, a za lekturu nastavnica Snježana Orešković

Iz ljubavi prema zavičaju i sa željom da ostave trag za buduće naraštaje, naši gimnazijalci pokušali su skrenuti pozornost na kulturne vrednote koje propadaju i barem nakratko oživjeti neka zaboravljena stepeništa, urušene i devastirane fasade na području našega grada.

Kroz predstavljanje monografije, na jezgrovit i nadasve zanimljiv način, vodile su nas Lucija Bižanović i Marija Rubčić pod budnim okom ostalih kolega iz razreda, Tomislava Bunjevčevića, Andree Diklić, Vanese Grahovac, Gabrijele Kovačić, Marka Majetića, Gabrijela Oreškovića, Ines Premuž, Josipa Rubčića, Josipe Samaržije i Glorije Smolčić, bez kojih ovaj neizmjeran ponos ne bismo ni osjećali. Među posjetiteljima nalazili su se i ponosni roditelji, nastavnici, učenici, ali i Tatjana Lolić, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske; Goran Bukovac, gradonačelnik grada Otočca, i Tino Ostović, predsjednik Gradskoga vijeća grada Otočca. Hvala što ste svojim dolaskom podržali ovaj naš hvalevrijedan projekt!

Sve prisutne pozdravila je Adela Rukavina, ravnateljica Škole, kazavši da se ne boji za budućnost ove djece jer su naučili jednu od najvažnijih životnih lekcija, da jedino čovjek koji dobro poznaje sebe i svoju prošlost, može mijenjati ovaj svijet. Samo djelić svoga znanja o povijesti Otočca s posjetiteljima je podijelila i nastavnica Manja Kostelac Gomerčić, a za zabavni dio programa pobrinuo se Zvonimir Tonković na tamburici s izvedbama „Velebitska praskozorja“ i „Rozgalika“.

Zahvale i svima onima koji su doprinijeli da ova monografija ugleda svjetlo dana, a to su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Otočac, Ličko-senjska županija te tvrtke: Foto Banić, Vatel d.o.o., Njegovan d.o.o., Orcus-plus d.o.o., Stolar Majstorina, Most d.o.o., Timber-Trade, DAMI d.o.o., Hrvatske šume - Uprava šuma Gospić, Confido Plan j.d.o.o. i Consilium d.o.o.

Naša škola nastavit će popularizirati spomeničku baštinu našega grada i okolice jer želimo ostaviti u nasljeđe neku trajnu vrijednost koja će podsjećati kako se nekada u Otočcu živjelo i radilo, koji su ljudi to kulturno blago stvarali, izvući ih iz zaborava i udahnuti im život barem na kratko.


Srednja škola Otočac