2022-05-10 00:59:01

“POSADI DRVO I SPASI PLANET ZEMLJU”

U povodu Dana planeta Zemlje učenici trećeg razreda obrazovnog programa šumarski tehničar sudjelovali su u projektu sekcije malih planinara Planinarskog društva Gromovača iz Osnovne škole Zrinskih i Frankopana pod nazivom “Posadi drvo i spasi planet Zemlju” uz pomoć nastavnica Ines Marković, Josipe Maras i Ive Abramović.

Pod pokroviteljstvom Grada Otočca, a uz podršku Šumarskog fakulteta i djelatnice Grada Barbare Tonković, nabavljeno je 15 sadnica koje su učenici udruženim snagama posadili u Gradski park Otočac. Srednjoškolci su se ovom prilikom okušali u ulozi edukatora. Učenike osnovne škole upoznali su s dendrološkim i uzgojnim značajkama odabranih vrsta drveća i grmlja te im pokazali pravilan postupak sadnje. Kako su se učenici snašli u ovoj važnoj ulozi i što im se najviše svidjelo u podučavanju osnovnoškolaca, pročitajte u nastavku.

Svidjela mi se uloga edukatora u Gradskom parku Otočac. Stekao sam dojam da su osnovnoškolci bili zainteresirani za sadnju biljaka, poslušni i željni znanja. Svidio mi se izbor vrsta za sadnju i organiziranost same akcije. (Matej Š.)

Akcija mi se svidjela jer smo uljepšali gradski park. Mlađe generacije naučili smo o vrstama kao što su malolisna i velelisna lipa, obična tisa, obična smreka, crni bor, obična breza, božikovina, američki likvidambar, crvenolisna bukva i ginko. (Ante S.)

Za vrijeme sadnje ostvarili smo cilj, a to je potaknuti mlade na provođenje vremena u prirodi te ih upoznati s vrstama drveća i njihovim osobinama. (Alan K.)

Lijepo je biti edukator. Podijelili smo uloge. Neki su učenici govorili o obilježjima biljaka koje smo sadili, a neki su pokazivali postupak sadnje. (Luka B.)

Naučio sam osnovnoškolce da sadna jama mora biti dvostruko veća nego korijen sadnice. Zajedno smo iskopali jamu dimenzija 42 x 42 cm. Nakon sadnje fotografirali smo se uz posađenu vrstu. (Dario S.)

Uloga edukatora posebno je iskustvo za mene. Bila sam oduševljena sadnjom vrste ginko i sretna što je naš park dobio baš tu vrstu. Ponosna sam na grupu osnovnoškolaca kojima sam bila edukator jer su pozorno slušali i pratili što radim. (Lucija L.)

Najviše mi se svidjelo što smo naučili učenike osnovne škole način sadnje ukrasnih biljaka i pritom se lijepo družili. (Jovana M.)

Prvi sam put bila nekome edukator. To je neopisivo iskustvo. Djeca su bila poslušna i slušala su što sam im govorila. Također su marljivo pomogli u sadnji vrsta. Isto tako, drago mi je što sam sudjelovala u akciji uljepšavanja gradskog parka vrstama kao što su obična tisa i božikovina. (Marija B.)

Uvijek mi je drago posaditi stablo, pogotovo kada je u gradskome parku gdje ga svi mogu vidjeti. Također mi je bilo drago što sam mogao drugima ispričati što znam o crvenolisnoj bukvi i samoj sadnji. (Matej H.)

Uloga je edukatora za mene bila nešto novo. Bilo mi je zadovoljstvo nekome prenijeti svoja znanja koja sam stekla posljednjih nekoliko godina. Svojom grupom osnovnoškolaca uspjela sam estetski urediti park. (Dolores L.)

Zadovoljna sam akcijom u povodu Dana planeta Zemlje. Osnovnoškolci su marljivo posadili američki likvidambar. (Ivana M.)

 

 

 


Srednja škola Otočac