2022-05-06 15:32:00

ŠUMARSKI TEHNIČARI U AKCIJI POŠUMLJAVANJA OBIČNIM BOROM

Dana 26. i 28. travnja 2022. godine učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda obrazovnog programa šumarski tehničar, u sklopu svoje praktične nastave, a u suradnji sa Šumarijom Gospić, pošumljavali su predio u mjestu Medak sadnicama običnog bora iz rasadnika.

Područje mjesta Medak veliko je i slabo naseljeno područje. Već je duži niz godina bez adekvatnih šumskih područja koja je planom Uprave šuma Gospić potrebno kvalitetno i dugoročno pošumiti.

Šume i šumska zemljišta specifično su prirodno bogatstvo u Republici Hrvatskoj. Imaju osobitu i posebnu zaštitu prilikom gospodarenja, upravljanja i korištenja šumskog područja zbog čega je Šumarija Gospić, u suradnji sa Srednjom školom Otočac, organizirala pošumljavanje u gospodarskoj jedinici Medačke borove kulture.

Dolaskom na mjesto pošumljavanja zaposlenici Šumarije Gospić napravili su raspored sađenja. Svaki par dobio je 60 sadnica običnog bora koje su trebali posaditi u unaprijed označene redove. Teren za pošumljavanje bio je pripremljen podrivačem kako bi se napravile brazde za sadnju.

U četiri i pol sata učenici su zasadili oko 2000 sadnica pod stručnim vodstvom nastavnika Augustina Jelušića, Ive Abramović i Edija Šopa. Prijevoz, hranu i piće financirala je Šumarija Gospić.

Upravitelj Šumarije Gospić, gospodin Danko Brkljačić, i revirnik Marko Brkljačić izrazili su zadovoljstvo provedenom akcijom i zahvalili Srednjoj školi Otočac na sudjelovanju sa željom da se suradnja nastavi i sljedećih godina.

Učenici koji su sudjelovali u akciji pošumljavanja nadaju se da će njihov rad uroditi plodom i biti primjer budućim generacijama.

                                                                Lovro Burić, 2. razred


Srednja škola Otočac