2022-04-09 17:36:46

"GENIJALNA PRIJATELJICA" U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Jedan dio učenika naše Škole u petak je posjetio Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u pratnji svojih nastavnica hrvatskoga jezika. Gledali su predstavu „Genijalna prijateljica“ redateljice Marine Pejnović nastalu po istoimenom romanu Elene Ferrante.

Radnja drame prati odrastanje Elene i Lili u siromašnoj napuljskoj četvrti. Dvije se djevojčice upoznaju i sprijatelje tijekom igre lutkama te postaju nerazdvojne, no teška financijska situacija pomrsi njihove planove: dok jedna nastavlja školovanje i odlazi izvan grada, druga ostaje u priprostoj sredini smišljajući kako će se obogatiti.

Ono što je posebno vrijedno u ovoj drami složena je psihološka karakterizacija likova te pitanje obrazovanja i životnih prilika koje se publici nameće. Važno je također spomenuti i velik utjecaj primitivne okoline na razvoj glavnih junakinja te na njihov odnos prema svijetu i životu. Spletke i prijevare nekoliko obitelji različitih socioekonomskih statusa unaprijed određuju sudbinu likova i predstavljaju gledateljima život u Napulju nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom trosatne predstave naši su učenici imali priliku vidjeti poznata glumačka lica, upoznati se sa stvaralaštvom talijanske književnice Elene Ferrante te razvijati kulturu odlaska u kazalište i kritički stav prema viđenom. Sudeći prema njihovim reakcijama, preporučuju posjet HNK-u i uprizorenju predstave „Genijalna prijateljica“.

Marija Rubčić


Srednja škola Otočac