2021-06-29 20:09:52

OSVRT NA 5. DANE STRUKOVNIH NASTAVNIKA

Svoje pravo i obvezu stručnog usavršavanja ispunio je nastavnik šumarske grupe predmeta Augustin Jelušić, dipl. ing. šum., sudjelovanjem na 5. Danima strukovnih nastavnika koji su se održali u Šibeniku od 15. do 18. lipnja. Kakve je spoznaje i dojmove donio sa sobom iz Šibenika u Gacku dolinu, donosimo u sljedećem osvrtu.

Unatoč zloj vještici Koroni i njenom trolu Covidu, prema riječima ravnatelja Agencije Mile Živčića, u Šibeniku se tijekom četiri dana okupilo 300 strukovnih nastavnika. Manifestacija je bila podijeljena u dva dijela te sam prisustvovao zbivanju u drugoj skupini 17. i 18. lipnja. Govore ravnatelja Agencije i ministra Radovana Fuchsa te prvo predavanje o suvremenom kurikulumskom pristupu u strukovnom obrazovanju pratio sam u prijenosu uživo. Nakon toga zajedničkog dijela za sve strukovne nastavnike slijedile su sektorske radionice. U obrazovnom sektoru Šumarstvo, prerada i obrada drva predavanja su održali Ivana Vončina Topalek, dipl. dizajner, na temu Trendovi u dizajnu namještaja i interijera te sveučilišni profesor Ivan Martinić na temu Edukativno vođenje u prirodi i šumske radionice. Meni bliža i, dakako, korisnija radionica bila je o vođenju u prirodi na kojoj je profesor naglasio važnost pomnog planiranja (i meteoroloških (ne)prilika), osmišljavanja kvalitetne priče, pažljivog odabira tema i lokacija s obzirom na karakteristike sudionika, stručnog pristupa, pedagoške prilagodbe te nam iz svojeg bogatog iskustva iznio primjere, vlastite  materijale, rekvizite i brojne fotografije nastale tijekom nekih uspješnih vođenja u prirodi.

Sljedeći dan poslušali smo predavanje dr. Maje Dadić Žeravice iz Škole za modu i dizajn u Zagrebu na temu Mjere sigurnosti - inovativni odmaci. Okupljanjem interdisciplinarnih timova pokrenuli su programe mentalnog zdravlja, psihološke podrške učenicima u prevenciji posljedica izazvanih okolnostima pandemije te planiranja i uvježbavanja evakuacije u opasnostima od potresa. 

U dijelu koji je bio namijenjen svim sudionicima govorilo se o Državnom natjecanju učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021., mogućnostima i izazovima stručnog usavršavanja nastavnika, a predstavljena je i platforma EPALE. Skup je završen evaluacijom i govorom ravnatelja Agencije. Ovi Dani strukovnih nastavnika vrednovani su kao iznimno korisni i uspješno organizirani, a ravnatelj Živčić uzeo je kao obavezu i zadatak nastaviti s radom kako bi se mogli i ubuduće organizirati.

Ovim događanjem želi se naglasiti važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovirati sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jednog od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Svim kolegama škole, koji još nisu sudjelovali, preporučujem sudjelovanje u ovakvim događanjima ne samo radi usavršavanja, nego ponajprije radi upoznavanja kolega iz cijele Hrvatske, razmjene iskustava i primjera dobre prakse te druženja i opuštanja u iznimno ugodnoj atmosferi naših ljudi i krajeva.


Srednja škola Otočac