2021-06-10 10:40:31

NACIONALNI LITERARNI NATJEČAJ “TRENUTAK USPOMENE” na šest (6) jezika: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom

Turistička zajednica grada Zaprešića pripremila je kreativni literarni natječaj „TRENUTAK USPOMENE“ povodom 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića, najslavnijeg stanovnika grada Zaprešića u kojem se nalazi njegov dvorac, imanje Novi dvori, kao i grobnica obitelji Jelačić gdje je pokopan i ban. Kako je ban Jelačić bio i veliki zaljubljenik u umjetnost, prvenstveno u pisanje i poeziju, potaknuti njegovom zbirkom pjesama „Trenutak uspomene“ odlučeno je pokrenuti nacionalni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu i to na šest (6) jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić:

hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

Pozivamo sve učenike  da pokažu svoje spisateljske i pjesničke talente na jednom od šest jezika te se prijave na literarni natječaj „TRENUTAK USPOMENE“ te napišu priču ili pjesmu koja govori o njihovom najdražem trenutku uspomene. Možda je taj trenutak i uspomena prošlosti ili pogled u budućnost, a možda žele podijeliti i neki loši trenutak te ga ispričati kao neobičnu i drugačiju uspomenu. Uspomene koje nas vežu uz proteklo razdoblje obilježeno Covidom-19 isto tako mogu biti zanimljiva tema, kao i trenuci uspomena s dragim osobama. Također, učenici mogu povezati temu bana Jelačića, njegovog života, rada i djela te ih utkati u rad, ali i povezati bana s današnjim trenutkom. 

Natječaj se održava u tri kategorije:

A) kategorija učenika 1. – 4. razreda osnovne škole

B) kategorija učenika 5. – 8. razreda osnovne škole

C) kategorija učenika 1. – 4. razreda srednje škole

Svaka škola može prijaviti neograničen broj radova, a jedan učenik može prijaviti jedan rad za svaki jezik. Rok za prijavu radova je do 05. srpnja 2021. do 23:59 sati putem e-maila: tic@visitzapresic.hr.

 Povjerenstvo će do 20. kolovoza 2021. pregledati sve radove i odabrati do 10 najboljih radova u svakoj od tri kategorije. Izabrani radovi odnosno učenici i mentori bit će pozvani na dvodnevno okupljanje i predstavljanje najboljih radova u Zaprešić, 11. i 12. rujna 2021. (troškove za pozvane osobe snosit će Turistička zajednica grada Zaprešića), a po tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će nagrađena vrijednim nagradama. Svi radovi bit će objavljeni u zborniku „Trenutak uspomene“. 


Srednja škola Otočac