preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

 

O nama 

Srednja škola Otočac  djeluje i s ciljem obrazovanja odraslih, kao sastavnog dijela cjeloživotnog obrazovanja. Više  godina aktivno provodimo naše edukacije koje polaznicima svih dobnih skupina i razina obrazovanja omogućuju nastavak školovanja ili dodatno usavršavanje.

Srednja Škola Otočac se nalazi na frekventnoj lokaciji  – Ćirila i Metoda 2, te smo lako dostupni polaznicima iz svih dijelova regije.

U ponudi imamo programe za stjecanje srednje stručne spreme, usavršavanja, osposobljavanja, cjeloživotno obrazovanje.

Programi za stjecanje srednje stručne spreme namijenjeni su osobama koje prvi put upisuju srednju školu, nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje, upisuju prekvalifikaciju ili doškolovanje. 

Programi usavršavanja, osposobljavanja i cjeloživotnog obrazovanja namijenjeni su polaznicima koji žele dodatno usavršiti svoje vještine i postići konkurentnost na tržištu rada.

 

Programi za stjecanje srednje stručne spreme i prekvalifikacije

Srednje obrazovanje odraslih obuhvaća programe za stjecanje školske ili stručne spreme, programe prekvalifikacije te programe doškolovanja. Provedba ovih programa podvrgnuta je nadzoru Ministarstva znanosti i obrazovanja. Završetkom ovih oblika obrazovanja, polaznici stječu javni certifikat – svjedodžbe.

Program prekvalifikacije provodi se, na temelju programa propisanih za redovito obrazovanje, za polaznike sa stečenom stručnom spremom za jedno zanimanje, radi stjecanja stručne spreme iste obrazovne razine za novo zanimanje, te za polaznike sa stečenom srednjom školskom spremom radi stjecanja srednje stručne spreme. Programom prekvalifikacije utvrđuju se razlike strukovnih predmeta između programa već stečenog zanimanja i strukovnog programa za novo zanimanje koji se onda polažu.

Obrazovanje odraslih koje provodimo, polaznicima osigurava stjecanje specifičnih znanja, vještina, navika, stavova i uvjerenja neophodnih za uspješan rad za njihovog budućeg poslodavca ili za nastavak školovanja na stručnim školama, poslovnim školama, fakultetima i sl...
 

Praktična nastava se realizira u odgovarajućim radionicama, odnosno odgovarajućem radnom prostoru u ovisnosti od koncepcije nastavnih planova i programa rada za pojedina zanimanja. Odgovarajući nastavni programi teoretske i praktične nastave, te njihova realizacija međusobno se prožimaju i dopunjuju zbog čega zahtijevaju usku suradnju osoba koje predaju nastavne sadržaje. Po završetku nastave polažu se odgovarajući predmeti teoretskog i praktičnog sadržaja. Nakon položenih svih predmeta polaže se završni ispit u skladu sa nastavnim planovima i programima.

Nastavna literatura za predmetne programe je osigurana za svakog polaznika, prema zahtjevima nastavnog sadržaja odobrenog od MZOS, na način da svaki polaznik programa obrazovanja odraslih dobiva stručne skripte koje osigurava ustanova.

Troškove školarine snose polaznici programa ili poslodavci kod kojih su isti zaposleni, te Zavodi za zapošljavanje i druge zainteresirane pravne i fizičke osobe, sukladno odredbama Pravilnika o srednjoškolskom obrazovanju odraslih.

Gotovo je nemoguće pronaći radno mjesto gdje usavršavanje nije potrebno. Dinamično tržište od nas traži kontinuirane promjene i veliki je izazov za sve koji žele biti uspješni, odnosno za sve one koji žele biti u korak s vremenom.

Ubrzani gospodarski razvoj i nove tehnologije naglašavaju potrebu za programima prekvalifikacije i stručnih usavršavanja, te specijalizacijom u određenim područjima.

Srednja škola Otočac pruža opća i stručna znanja i vještine potrebne za daljnje obrazovanje ili za rad, koji su bazirani na postignućima znanosti, tehnologije, kulture i umjetnosti; njeguje etičke i estetske vrijednosti; razvija fizičke i mentalne sposobnosti pojedinca; od pomoći je polaznicima programa obrazovanja odraslih za razumijevanje humanističkih vrijednosti, osobnu i društvenu odgovornost.

U ovoj srednjoj školi se stječe opće, a prije svega stručno obrazovanje, koje osposobljava za rad, ali daje i mogućnost za daljnji nastavak školovanja-stručnog usavršavanja. Trajanje školovanja je u ovisnosti od složenosti posla koju pojedini profil "zahtjeva" u skladu sa nastavnim planovima i programima odobrenim od strane resornog ministarstva. Jednostavniji poslovi zahtijevaju obrazovanje u kraćem, a složeniji poslovi, obrazovanje u duljem trajanju.

 

Programi

Programi za stjecanje srednje stručne spreme i prekvalifikacija su:

 • Ekonomist
 • Šumarski tehničar
 • Elektromehničar
 • Automehaničar
 • Elektrotehničar
 • Strojobravar
 • Prodavač 

 

Raspored

Predavanja se odvijaju instruktivno-konzultativnom metodom, budući da se najčešće polaznik upisuje u program kao zaposlena osoba.

 

Trajanje programa

Trajanje programa je individualno i ovisno o tome koliko razreda polaznik mora završiti.

 

Potrebni dokumenti za upis

 • Osobna iskaznica
 • Rodni list
 • Domovnica
 • Svjedodžbe svih razreda srednje škole i završna svjedodžba
 • Liječnička potvrda o sposobnosti za obavljanje poslova 

 

Završni dokument

Polaznici koji uspješno završe program prekvalifikacije, doškolovanja ili steknu srednju stručnu spremu dobivaju završnu svjedodžbu.


ZAŠTITA PRIVATNOSTI

  

POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju