preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Tražilica
Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
UPUTE O PRISTUPANJU ISPITIMA DRŽAVNE MATURE I KALENDAR I VREMENIK POLAGANJA ISPITA U LJETNOM ROKU ŠK. GODINE 2019./2020.
IVANA JERGOVIĆ Hrvatina Dubravčić / datum: 20. 5. 2020. 09:51

NOVE UPUTE HZJZ: https://mk0ncvvot6usx5xu4d.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/05/Drzavna_matura_upute_27_05.pdf

Sva pitanja u vezi provedbi ispita državne mature možete uputiti na e-mail: ivana.bencic2@skole.hr.

 

Državna matura skup je ispita kojima se provjeravaju i vrednuju znanja, vještine i sposobnosti učenika stečene tijekom obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi prema propisanim nastavnim planovima i programima.

Svrha uvođenja državne mature je sustavno unaprjeđivanje i osiguravanje kvalitete obrazovanja, te podizanje razine odgovornosti svih dionika u sustavu odgoja i obrazovanja. Vrednovanje školskih postignuća učenika postaje pouzdanije, objektivnije i pravednije. Jasno se definiraju ciljevi obrazovanja, a učenike se usmjerava na stjecanje znanja i kompetencija.

S druge strane, stvoreni su uvjeti kojima je državna matura prihvaćena kao zamjena za razredbeni ispit na svim visokim učilištima Republike Hrvatske čime se omogućuje jednostavniji i transparentniji upis.

Državna matura provodi se polaganjem ispita državne mature. Ispiti su jednaki za sve učenike, svi ih pišu u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima.

Ispite državne mature polažu:

- učenici gimnazijskih programa koji njenim polaganjem završavaju svoje srednje obrazovanje, a istodobno im omogućuje nastavak školovanja na visokoškolskoj razini

- učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola koji po završetku svog obrazovanja žele nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj razini. 

Državna matura se sastoji od obveznog i izbornog dijela. U obveznom dijelu su Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik, osim za učenike klasičnih gimnazija (koji umjesto ispita iz stranog jezika mogu polagati ispit iz grčkog ili latinskog jezika) i učenike koji se obrazuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina (koji polažu hrvatski i materinji jezik, a treći ispit biraju između matematike i stranog jezika). Ovi se ispiti mogu polagati na dvjema razinama: A – višoj i B – osnovnoj.

Izborni dio državne mature bira sam učenik da bi mogao zadovoljiti upisne zahtjeve visokoškolskih ustanova. Osim ispita iz stranih jezika koji se u izbornom dijelu pišu na A razini, ostali ispiti nemaju razinu.


 

Više informacija potražite na stranicama

www.ncvvo.hr, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

http://drzavnamatura.skole.hr, informacije o državnoj maturi

www.skole.hr, Portal za škole

www.mzos.hr, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa

www.postani-student.hr, Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta

www.studij.hr, Agencija za znanost i visoko obrazovanje

www.azvo.hr/preglednik, Preglednik studijskih programa, Agencija za znanost i visoko obrazovanje

 


[OPŠIRNIJE]PODJELA SVJEDODŽBI I POTVRDA ZA LJETNI ROK DRŽAVNE MATURE 2018./2019.
Tomislav Rogić / datum: 16. 7. 2019. 11:24

Podjela svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima državne mature u našoj školi održat će se u srijedu, 17.07.2019. godine, u 10:00 sati.

Sjedodžbe i potvrde o položenim ispitima mogu podignuti učenici gimnazijskog programa koji su položili sva tri ispita obveznog dijela državne mature.

Potvrde o položenim ispitima mogu podignuti učenici strukovnih programa koji su položili barem jedan obvezni ili izborni predmet.

Molimo sve učenike da osobno dođu na podjelu svjedodžbi i potvrda.


[OPŠIRNIJE]UPUTE O PRISTUPANJU ISPITIMA DRŽAVNE MATURE I KALENDAR I VREMENIK POLAGANJA ISPITA U LJETNOM ROKU ŠK. GODINE 2018./2019.
Tomislav Rogić / datum: 4. 6. 2019. 14:21

UČENICI NA ISPITE DOLAZE PREMA KALENDARU I VREMENIKU PROVEDBE ISPITA DRŽAVNE MATURE KOJI JE OBJAVLJEN NA OGLASNOJ PLOČI U HOLU ŠKOLE, TE NA INTERNETSKOJ STRANICI ŠKOLE.

ISPITI SE MOGU PISATI U NEKOJ OD UČIONICA, ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI, ILI UČENIČKOM DOMU

UČENICI SU DUŽNI NA ISPIT DOĆI OTPRILIKE SAT VREMENA PRIJE POČETKA ISPITA, NA OGLASNIJ PLOČI U HOLU ŠKOLE PROČITATI U KOJU SU DVORANU RASPOREĐENI, TE SE UPUTITI ISPRED TE DVORANE ILI UČIONE, GDJE POČINJE PROZIVKA UČENIKA 30 MINUTA PRIJE POČETKA PISANJA ISPITA.


[OPŠIRNIJE]RSS


Obavijesti ispitnog koordinatora

Izjava koja je nužna za pristup ispitima državne mature dostupna je na sljedećoj poveznici: /upload/ss-otocac/images/static3/923/File/izjava%20u%C4%8Denika%20DM%20-%20Covid%2019.pdf

 

Sva pitanja u vezi provedbi ispita državne mature možete uputiti na e-mail: ivana.bencic2@skole.hr.

 

 

preskoči na navigaciju