preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Vijesti

DRŽAVNA MATURA 2020./2021.

Autor: IVANA JERGOVIĆ, 11. 11. 2020. 09:51

ŠTO JE DRŽAVNA MATURA?

Državna matura skup je ispita kojima se provjeravaju i vrednuju znanja, vještine i sposobnosti učenika stečene tijekom obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi prema propisanim nastavnim planovima i programima.

Svrha uvođenja državne mature je sustavno unaprjeđivanje i osiguravanje kvalitete obrazovanja, te podizanje razine odgovornosti svih dionika u sustavu odgoja i obrazovanja. Vrednovanje školskih postignuća učenika postaje pouzdanije, objektivnije i pravednije. Jasno se definiraju ciljevi obrazovanja, a učenike se usmjerava na stjecanje znanja i kompetencija.

S druge strane, stvoreni su uvjeti kojima je državna matura prihvaćena kao zamjena za razredbeni ispit na svim visokim učilištima Republike Hrvatske čime se omogućuje jednostavniji i transparentniji upis.

Državna matura provodi se polaganjem ispita državne mature. Ispiti su jednaki za sve učenike, svi ih pišu u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima.

Ispite državne mature polažu:

- učenici gimnazijskih programa koji njenim polaganjem završavaju svoje srednje obrazovanje, a istodobno im omogućuje nastavak školovanja na visokoškolskoj razini

- učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola koji po završetku svog obrazovanja žele nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj razini. 

Državna matura se sastoji od obveznog i izbornog dijela. U obveznom dijelu su Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik, osim za učenike klasičnih gimnazija (koji umjesto ispita iz stranog jezika mogu polagati ispit iz grčkog ili latinskog jezika) i učenike koji se obrazuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina (koji polažu hrvatski i materinji jezik, a treći ispit biraju između matematike i stranog jezika). Ovi se ispiti mogu polagati na dvjema razinama: A – višoj i B – osnovnoj.

Izborni dio državne mature bira sam učenik da bi mogao zadovoljiti upisne zahtjeve visokoškolskih ustanova. Osim ispita iz stranih jezika koji se u izbornom dijelu pišu na A razini, ostali ispiti nemaju razinu.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Obavijesti ispitnog koordinatora

OBAVIJEST UČENICIMA

 

Dragi maturanti, objavljen je novi kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature za ljetni rok školske godine 2020./2021. koji možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://mk0ncvvot6usx5xu4d.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/04/Kalendar-i-vremenik-provedbe-ispita-%E2%80%93-ljetni-rok-2020_2021.pdf

Upute za pristupanje ispitima: 

UČENICI NA ISPITE DOLAZE PREMA KALENDARU I VREMENIKU PROVEDBE ISPITA DRŽAVNE MATURE KOJI JE OBJAVLJEN NA OGLASNOJ PLOČI U HOLU ŠKOLE, TE NA INTERNETSKOJ STRANICI ŠKOLE.

ISPITI  DM MOGU SE PISATI U NEKOJ OD UČIONICA, ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI, UČENIČKOM DOMU ILI VATROGASNOM DOMU.

UČENICI SU DUŽNI NA ISPIT DOĆI OTPRILIKE SAT VREMENA PRIJE POČETKA ISPITA, NA OGLASNIJ PLOČI U HOLU ŠKOLE PROČITATI U KOJU SU DVORANU RASPOREĐENI, TE SE UPUTITI ISPRED TE DVORANE ILI UČIONE, GDJE POČINJE PROZIVKA UČENIKA 30 MINUTA PRIJE POČETKA PISANJA ISPITA.

UKOLIKO ZAKASNE NA ISPIT DO 30 MIN. UČENICIMA SE DOZVOLJAVA PRISTUPANJE ISPITU, ALI BEZ ČITANJA UPUTA I BEZ PRODUŽAVANJA VREMENA PISANJA ISPITA. KAŠNJENJE VIŠE OD 30 MIN. NIJE DOZVOLJENO.

UČENICI KOJI NE DOĐU NA ISPIT, MORAJU SE U ROKU 24 SATA JAVITI ISPITNOM KOORDINATORU, TE U ROKU 3 DANA DOSTAVITI PISANO ŠKOLSKOM ISPITNOM POVJERENSTVU RAZLOG NEPRISTUPANJA ISPITU, UPROTIVNOM MORAJU PLATITI ISPIT.

UČENICI MORAJU PAZITI NA PONAŠANJE ZA VRIJEME ISPITA, JER SVAKO OMETANJE PROVEDBE ISPITA, ŠAPTANJE, PREPISIVANJE, KORIŠTENJE MOBITELA I SL. SANKCIONIRA SE OPOMENOM, ODUZIMANJEM TESTA I PADOM TOG ISPITA, ILI ČAK ZABRANOM POLAGANJA ISPITA DM NA 2 GODINE.

UČENICI MORAJU NA ISPIT OBAVEZNO PONIJETI OSOBNU ISKAZNICU !!!

 


Dokumenti

Krovna mapa za ovu stranicu nije postavljena, pa nema dokumenata za prikaz.
POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju