preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

 > Naslovnica

"Gospoda Glembajevi" u Gavelli

Autor: Gorana Mandarić, 15. 12. 2019.

U petak, 13. prosinca 2019. godine učenici 2. i 3. razreda smjerova šumarski tehničar i poslovni tajnik  te učenice 3. razreda smjera ekonomist posjetili su, pod vodstvom nastavnica Katarine Kranjčević i Gorane Mandarić, zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella kako bi pogledali kazališnu predstavu "Gospoda Glembajevi“ u režiji Miroslava Međimorca.

U nastavku donosimo osvrt Manuele Smolčić, učenice drugog razreda smjera šumarski tehničar, koji je prepun pozitivnih dojmova i novih spoznaja, ali i nekoliko fotografija učenika iz kazališta.

 

Kritički osvrt na kazališnu predstavu "Gospoda Glembajevi"

 

U petak, 13. prosinca 2019. godine u posjetu Gradskom dramskom kazalištu Gavella, a u sklopu izvanučioničke nastave, sudjelovao je i moj drugi razred smjera šumarski tehničar. Razlog posjeta kazalištu bilo je uprizorenje kazališne predstave "Gospoda Glembajevi”, dramsko djelo našega velikog književnika Miroslava Krleže, koja govori o raspadu velike i moćne obitelji Glembaj. Režija predstave povjerena je Miroslavu Međimorcu.

Nakon skraćene nastave krenuli smo put Zagreba, autobusom u koji smo se ukrcali ispred škole, točno u 13  sati, pod pratnjom nastavnice hrvatskoga jezika Gorane Mandarić. Po dolasku u Zagreb slobodno vrijeme do početka predstave, planirane za večernje sate, proveli smo po osobnom izboru. Svijet Glembajevih, s početkom u 20 sati, publika je pozdravila trostrukim aplauzom. Drama započinje dijalogom između Leonea, sina glave obitelji Ignjata Glembaja, i Angelike, udovice Leoneova brata. Doznajemo da je svakodnevnica velike i moćne obitelji ozbiljno narušena nemilim događajima. Naime, kočija Ignjatove supruge barunice Castelli usmrtila je gospođu Rupert, a baruničina snaha ubila se skočivši s trećeg kata obiteljske zgrade Glembajevih jer nije uspjela doći do baruničine materijalne pomoći. Uskoro im se na pozornici pridružuje ostatak obitelji, društveno angažiranih ljudi poput odvjetnika, liječnika i bankara. Dijalozi između glumaca mješavina su hrvatskog i njemačkog jezika što ukazuje na stil tadašnjega visokog društva školovanog na europskim sveučilištima. Kreće obiteljska rasprava koju protiv obitelji vodi socijalistički tisak. Salon Glembajevih na pozornici je oskudno opremljen. U njemu je jedan stol, nekoliko stolica, odar i prazno slikarsko platno. Boja koja dominira je crna. Glumci u raspravi odijelom i izrazom oživljavaju jednu vrlo staru političku i  društvenu zbilju. Zbog siromašno namještenog salona sva pažnja gledatelja usmjerena je na glumce. U raspravi ispletenoj pričama o umjetnosti i filozofiji izranjaju saznanja koja prerastaju u dramu kao recimo Ignjatova spoznaja da barunica ima ljubavnika te Leoneov otpor protiv obitelji. Pri kraju drame, u žestokoj svađi Leonea s ocem, drama dostiže vrhunac u kojem glava obitelji umire. Barunica spoznaje da je brak s Ignjatom bio zasnovan na obostranoj koristi. Glazba koja dominira pozornicom, motivi krvi, upaljenih svijeća, svjetlosti i tame ukazuju na razaranje i uvode gledatelja u potpunu propast jedne obitelji.

Ovo je tek moj četvrti posjet kazalištu jer na žalost živim daleko od kazališne scene. Moram priznati da je svaki posjet novo iskustvo i za mene novo znanje. Osvrnut ću se na predstavu "Gospoda Glembajevi" u kojoj sam zaronila u jedan stari svijet, svijet vijeka koji je prošao. Vijeka u kojemu se odijevalo, školovalo i razgovaralo na drugačiji način. Ipak, usudit ću se reći da sam i ovaj put izvukla pouku, a to je da se karakter čovjeka ne mijenja bez obzira u kojem vijeku živjeli.

 

 
POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju