preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

 > Naslovnica

Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019.

Autor: EDI ŠOP, 3. 4. 2019.

Ove je godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u sklopu EU projekata, po prvi puta organizirala Državno natjecanje učenika strukovnih škola pod nazivom WorldSkills Croatia 2019. prema novom modelu natjecanja. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja je i održavanje natjecanja za sve struke u isto vrijeme i na istom mjestu, na Zagrebačkom velesajmu. U 43 discipline natjecalo se oko 580 natjecatelja i sudionika smotri, uz pratnju 450 mentora i 220 članova prosudbenih povjerenstava, a ukupan broj sudionika, uključujući volontere te učenike i nastavnike škola domaćina, premašio je 2000.

            Jedini predstavnici naše županije bili su učenici Srednje škole Otočac koji su se natjecali u disciplini Šumarstvo, a to su Marijan Piršljin i Ivan Cvitković, pod vodstvom nastavnika Augustina Jelušića.

Nakon kratke pripreme za natjecanje, u trajanju od samo tri tjedna, zbog prvotno otkazanog pa naknadno organiziranog natjecanja i u disciplini Šumarstvo, put Zagreba otišli smo u utorak, 26. ožujka. Polazak iz Otočca bio je u 10:00. Stigli smo u Zagreb oko 11:50. Odmah smo se prijavili, a dočekali su nas i pokloni. Prvi dan prisustvovali smo otvorenju natjecanja, uz uvažene goste iz Agencije i Ministarstva, te sastancima na kojima smo dobili upute, zajedno sa svojim mentorima, o tijeku odvijanja natjecanja. Nakon toga uslijedilo je smještanje u hotel i večera. 

Natjecanje se odvijalo u dvije cjeline, Šumarsko oko i Šumarska ruka. Šumarsko oko sastojalo se od 13 zadataka: određivanja starosti stabla, visine stabla, promjera stabla, veličine šumske površine, volumena živog stabla, volumena oborenog debla, razvrstavanja drvnih sortimenata, prepoznavanja listova, izbojaka, sjemenika i češera drvenastih vrsta, prepoznavanja vrsta drveta pomoću kore, prepoznavanja trofeja, tragova i kostiju divljači, vrsta bolesti i štetnika u šumarstvu, streličarstva i pružanja prve pomoći u šumi. Šumarska ruka sastojala se od pet zadataka: okretanja vodilice i namještanja lanca motorne pile, kombiniranog prereza trupca motornom pilom, preciznog prereza na podlozi, podsijecanja stabla (zasjeka) i definitivnog prereza stabla i kresanja grana.

Ujutro prvog dana natjecanja krenuli smo u šumski predio Dotršćina na stazu koju je pripremao Šumarski fakultet. Dotršćina je nastavno-pokusni šumski objekt kojim upravlja Fakultet i u kojem izvodi nastavu, terenske vježbe te znanstvena istraživanja i redovno gospodarenje. Ondje nas je u ime Fakulteta pozdravio prof. dr. sc. Milan Oršanić te se posebno zanimao i za natjecatelje iz Otočca jer je i sam rođeni Otočanin. Po prohladnom vremenu zagrijali smo se hitrim izvršavanjem zadataka cjeline Šumarsko oko prešavši stazu u vremenu kraćem od sata. Ivan je u ovoj cjelini ostvario drugi najbolji rezultat u državi.  

Drugi dan natjecanja uputili smo se na Velesajam, na poligon koji su pripremili domaćin natjecanja Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac te Hrvatske šume. Vodstvo reprezentacije sjekača pripremilo nam je iznenađenje i prije početka natjecanja omogućilo da upoznamo državnog prvaka Mladena Ivankovića koji nam je demonstrirao izvođenje disciplina koje su i nas očekivale. Bilo je impresivno vidjeti profesionalnog natjecatelja, njegovu brzinu, vještinu i preciznost prilikom rukovanja motornom pilom. Uslijedilo je da se i mi okušamo u istim vještinama pod budnim okom sudaca, uz mjerenje vremena, preciznosti te praćenja poštivanja mjera zaštite na radu i korištenje propisane zaštitne opreme. Uz malu nervozu iščekivanja starta i povećane otkucaje srca uspjeli smo pokazati što smo uvježbali, okrenuli vodilicu i namjestili lanac u vremenu od 25 s, a nakon toga malo mirnije odradili i preostale zadatke motornom pilom. Nakon toga preostalo nam je samo čekanje rezultata. Marijan je u vještinama rada motornom pilom ostvario treći najbolji rezultat u državi.

Od ove godine prema novom modelu natjecanja zbrajaju se bodovi cjelina Šumarsko oko i Šumarska ruka te se rezultati iskazuju ekipno. Vijest o konačnim rezultatima zatekla nas je u predahu prije svečanost proglašenja pobjednika prilikom čega smo poskočili i razveselili se jer smo osvojili ekipno 3. mjesto. Na dodjeli priznanja popeli smo se na svečanu pozornicu i primili brončane medalje te prigodne nagrade Agencije.

Po završetku dodjele uputili smo se prema hotelu gdje smo imali još jedno noćenje. Ujutro rano uputili smo se prema Otočcu gdje smo stigli oko 9:00.

U priprema natjecanja uvelike su nam pomogli svi naši nastavnici stručnih predmeta, Iva Abramović, Edi Šop i mentor Augustin Jelušić. U postavljanju poligona za vježbanje rada motornom pilom pomagali su učenici 3. razreda smjera šumarski tehničar, naši razredni kolege te neizostavni domari Anđelko i Ivica. Zahvaljujemo se svima njima, a posebno našim nastavnicima koji su nam omogućili da ovim natjecanjem steknemo nova znanja, iskustva i prijateljstva.  

M. P., I. C. (4. razred smjera šumarski tehničar)

 

 
POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju