preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

 > Naslovnica
Vijesti

"DREW THE LINE"

Autor: Dijana Nikšić, 13. 12. 2018.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Udruga Vida u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Ličko-Senjske županije organizirala je za naše učenike izvedbu plesnog performansa “Draw the line”. 

Performans preispituje status ovisnika u društvu, kao i odnos društva prema ovisniku. Često upravo taj odnos društva u životu ovisnika predstavlja prepreku održavanju apstinencije i pozitivnog načina života.

Cilj je utjecati na odnos društva prema osobama s problemom ovisnosti te smanjiti predrasude koje u odnosu prema njima postoje.

Performans se temelji na stvarnim pričama bivših ovisnika i navodi nas da se zapitamo: Kakav je odnos između ovisnika i droge? Što je ona njemu – prijateljica? Obitelj? Zagrljaj, utjeha i sigurnost? Život? Ili smrt? U kojem će trenutku ovisnik podvući crtu? Kako će ostati čist?

 „Lako je skinuti se, ali teško je ostati čist“ riječi su bivšeg ovisnika, korisnika Udruge Vida.

Priče ovisnika koje su prikupljane kroz svakodnevni rad Udruge za pomoć ovisnicima Vida, plesna grupa Flame prikazala kroz koreografiju i ples.

Kako su predstavu doživjeli naši učenici, pročitajte u nastavku:

Performans “Draw the line” je plesna koreografija Plesne grupe Flame iz Rijeke koju su napravili u suradnji s Udrugom za pomoć ovisnicima Vida. Pokrete koreografije je pratila glazba i priča bivših ovisnika. Koreografija je bila vrlo zanimljiva i opisivala je probleme ovisnika o drogi. Priča je imala sretan završetak, no to nije uvijek tako. Cijeli performans mi se jako dojmio i bio je poučan za sve učenike, a i profesore naše škole.             

Sara

 

„Draw the line“ je performans koji se temelji na stvarnim pričama bivših ovisnika koje su prikupljane kroz svakodnevni rad Udruge za pomoć ovisnicima Vida, koje je Plesna grupa Flame prikazala kroz koreografiju i ples. Oduševila me minimalnost pokreta kojima je ispričana cijela priča – od prvog konzumiranja droge do teške ovisnosti. Kostimografija je bila jednostavna, ali je puno doprinijela shvaćanju koreografije i plesa kao  puta kojim prolazi jedan ovisnik i njegovi bližnji. Nažalost, ovisnost ne uništava samo nas već i našu obitelj, prijatelje i partnera. Put do oslobođenja je trnovit, ali ovisnicima ne preostaje druga opcija. Mogu se boriti ili se predati ovisnosti i polako, ali sigurno živim tijelom ući u grob.  Cilj performansa je utjecati na odnos društva prema osobama s problemom ovisnosti te smanjiti predrasude koje u odnosu prema njima postoje. 

 Antonija 

 

U četvrtak, 13. prosinca 2019. godine, u GPUO održana je poučna predstava o drogi i drugim opojnim sredstvima koji uništavaju ljudske živote, dok u onim najgorim slučajevima dovodi čak i do smrti. Predstava je održana u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i buđenja svijesti posebno našoj generaciji koja se nalazi na prekretnici života i pred  donošenjem najvećih životnih odluka.

Samim time što je predstava izvedena u suradnji s grupom koja surađuje sa samim ovisnicima i plesne skupine, čine ju zanimljivom i lakše shvatljivom, Na takav, zaista domišljat i poseban način, prenesena nam je važna i izrazito poučna poruka. Na vrlo jednostavan i svima prihvatljiv način  upoznali smo se s drogom i s njezinom „dobrom“, ali i lošom stranom na koju se posebno pridala pozornost kako bi se nama mladima dokazalo da i ta dobra strana droge postaje (s vremenom) čak i smrtonosna.

Glazbena pozadina korištena tijekom predstave bila je utjecajna, pa čak i inspirativna jer je poticala na razmišljanje.

Gotovo je nemoguće nakon ovakve predstave ne ostati pod dojmom i ne biti inspirativan time da uvijek pomognemo ovisniku, i ono što je najvažnije, da nikada od takvih ne odustajemo.

Predstava je na mene ostavila poseban dojam jer smatram da je kroz ovu jednostavnu predstavu zapravo predstavljeno sve ono što trebamo znati o drogi i njezinom utjecaju na čovjekovo zdravlje.  Važno je da uvijek promišljamo i da nam misao o ovoj predstavi zauvijek bude na umu.

Uršula 

 

„Drew the line“ je koreografija plesne grupe Flame iz Rijeke.  Plesači su svojim plesom pokazali odnos čovjeka i droge. Performans je oduzimao dah pričom koja je bila složena da opiše ovisnost do zadnjeg detalja. Plesačica koja je predstavljala drogu, bila je obučena u vatreno crvenu haljinu. Niste mogli skinuti pogled s nje, kao da stvarno izaziva ovisnost. Plesna grupa odradila je odličan posao. Svi srednjoškolci, ali i ostali, trebali bi pogledati „Drew the line“jer nudi nove poglede na svijet i uči nas pravim vrijednostima, kao što su ljubav i obitelj.

Anđela 
POVEZNICE

STRUČNO USAVRŠAVANJE

KORISNE POVEZNICE

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Otočac / Ćirila i Metoda 2, HR-53220 Otočac / ss-otocac.skole.hr / ured@ss-otocac.skole.hr
preskoči na navigaciju