preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručna ekskurzija 2. i 3. razreda smjera šumarski tehničar u Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, Botanički vrt PMF-a i park-šumu Maksimir
Autor: EDI ŠOP, 20. 5. 2018.

Dana 17. svibnja 2018. godine učenici 2. i 3. razreda smjera šumarski tehničar, u sklopu predmeta Dendrologija, Uzgajanje šuma i Radni strojevi i alati, posjetili su Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu i park-šumu Maksimir. U vodstvu ekskurzije bili su nastavnici Iva Abramović, dipl. ing. šum., Edi Šop, dipl. ing. šum.  i Augustin Jelušić, dipl. ing. šum. 


U Jastrebarsko smo došli oko 9:30, a dočekao nas je stručni vodič Ivica Čehulić koji nas je odveo do stroja za trušenje i doradu sjemena. Nakon što nam je objasnio i pokazao princip rada trušnice, otišli smo do plastenika. U prvom su se plasteniku nalazile sadnice koje se proizvode putem cijepljenja, a u drugom sadnice koje se proizvode putem reznica. Zatim smo išli na polje gdje se nalaze Dunemanove gredice i u hladnjaču gdje se čuva sjeme. Na kraju razgledavanja Hrvatskoga šumarskog instituta Jastrebarsko imali smo priliku vidjeti profesionalne penjače na stabla koji pomažu Institutu kako bi lakše sakupljao sjeme i dr. 

U 12 sati došli smo u Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje smo dobili stručnog vodiča s kojim smo krenuli u obilazak Botaničkog vrta. Saznali smo da se ovdje nalazi oko 5000 biljnih svojti. Razgledavanje je počelo s primitivnijim vrstama, a kasnije sa složenijim. Također, upoznali smo se i s vrstama koje nisu uobičajene za hrvatsko područje poput grčke jele, atlaskog cedra, libanonskog hrasta, judinog drveta.

U park-šumu Maksimir stigli smo oko 14:30 gdje nas je dočekao stručni vodič Saša Banić, dipl. ing. šum. Nakon upoznavanja s vodičem pogledali smo kratki film o nastanku i razvitku park-šume Maksimir te smo krenuli u razgledavanje parka. Od vodiča smo čuli da se u parku nalazi oko 600 vrsta drveća. Tijekom razgledavanja susreli smo čuvare koji čuvaju park-šumu 24 sata. Od vodiča smo čuli jako puno zanimljivih stvari o park-šumi, ali i o našoj struci, što će nam pomoći u daljnjem školovanju. Nakon obilaska park-šume Maksimir krenuli smo prema Otočcu gdje smo stigli oko 21:00.

Ekskurzija je bila zanimljiva i poučna te se nadamo da će ih biti još.

Luka Kušanić, Davor Rajković (2. razred smjera šumarski tehničar)

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju