preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
STRUČNA EKSKURZIJA UČENIKA ŠUMARSKIH TEHNIČARA
Autor: Administrator , 10. 11. 2017.

Posebni oblici nastavnoga rada i važni elementi u odgoju i obrazovanju učenika šumarskih tehničara su stručne ekskurzije. Osim predavanja i vježbi u učionicama škole, nastavne aktivnosti odvijaju se  i izvan učionica, u prirodnom okruženju, gdje je učenje i najprimjereniji način poučavanja. Nastava se na stručnim ekskurzijama  temelji na metodi učenja istraživanjem i otkrivanjem , u neposrednoj stvarnosti.


Učenici elemente znanja iz pojedinih nastavnih predmeta promatraju u prirodnom prostoru i na taj način razvijaju jasne ideje, predodžbe i trajnija znanja o svim segmentami šumarstva kao gospodarske djelatnosti. Osim toga, poučavanje izvan učionica putem stručnih ekskurzija, potiče radoznalost, poboljšava razvoj vještina i sposobnosti učenika, a zasigurno utječe i na stvaranje kvalitetnih prijateljskih odnosa među vršnjacima.

Dana 17. listopada 2017. godine, učenici III. i IV. razreda zanimanja šumarski tehničar pod vodstvom profesora struke Ive Abramović, Augustina Jelušića i Edija Šopa, uz suradnju djelatnika Šumarije Senj i Šumarije Rab, posjetili su više lokaliteta na širem području grada Senja te poluotoke Sorinj i Kalifront na otoku Rabu.

Nakon uvodnih riječi  Željka Landića, upravitelja Šumarije Senj, koji je istaknuo opće podatke o radu šumarije i najvažnije informacije o gospodarenju šuma na području gospodarske jedinice ‘’Senjska Draga’’. Kratko predavanje o geomorfološkim, klimatskim i vegetacijskim  karakteristikama Senjske drage održao je revirnik Marko Krmpotić. On je pokazao učenicima  da je Senjska draga, šire oborinsko područje poznate senjske bujice,  uska dolina smještena između planinskih masiva Velike Kapele i Velebita, nadomak grada Senja. Specifične prilike reljefa i klime te djelovanje lokalnog stanovništva u prošlosti dovele su do stvaranja bujičnih tokova koji su predstavljali opasnost za grad Senj. Jedino rješenje za sanaciju bujica i erozija bilo je pošumljavanje i provođenje hidromelioracijskih radova, koji bi se teško ostvarili bez znanja i vještina te međusobne suradnje šumarskih stručnjaka. Revirnik je naglasio važnost osnivanja rasadnika Sv.Mihovil na širem području grada Senja, 1879. godine, prvoga rasadnika  za proizvodnju šumskih sadnica, koji je osigurao sadni materijal za pošumljavanje  Senjske drage. Učenici su vidjeli kulture crnoga bora, suhozide, uređena korita i pregrade za bujice tj. uspješne rezultate  bioloških i tehničkih radove koji se mogu uvrstiti među najuspješnije projekte ovakvoga sadržaja na cijelom Sredozemlju.

Program stručne ekskurzije uključivao je i posjet otoku Rabu, pa smo nakon kratke pauze u Senju, krenuli prema  trajektnom pristaništu Stinica. Nakon ugodne vožnje trajektom, dolaskom na otok, uputili smo se na šumoviti poluotok Kalifront gdje se nalazi poznata šuma Dundo. Naš domaćin Boris Belamarić, upravitelj Šumarije Rab, upoznao je učenike s osnovnim povijesnim, botaničkim i turističkim značajkama šume Dundo, koja je 1949. godine proglašena prirodnom rijetkošću te je pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode u kategoriji specijalni rezervat-botanički rezervat šumske vegetacije.

Tijekom obilaska šume Dundo, učenici su vidjeli mediteransku vegetaciju karakterističnu za šumu hrasta crnike i crnog jasena. Nakon šetnje kroz lijepu i nadasve osebujnu šumu, uputili smo se autobusom na poluotok Sorinj, gdje smo obišli  kulture mediteranskih  borova koje su podignute u sklopu pošumljavanja krša. Upravitelj je opisao najvažnije uzgojne radove koje je šumarija provela na tom području i naglasio važnost općekorisnih funkcija šuma. Program je na kraju završio kratkom pauzom u gradu Rabu, a tijekom vesele vožnje kući učenici su dali zajednički odgovor zašto vole stručne ekskurzije: Što čujemo lako zaboravimo, što vidim dugo pamtimo

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju