preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SUPROTIVA konferencija za mlade - Mi ostajemo u Hrvatskoj
Autor: Administrator , 3. 11. 2017.

I učenici Srednje škole Otočac sudjelovali su na cjelodnevnoj konferenciji SUPROTIVA (Mi ostajemo u Hrvatskoj - SUradnjom PROTIV Apatije), održanoj 21. listopada 2017., u Klubu mladih u Rijeci, na kojoj su imali priliku iznositi svoje dojmove o mladima i što oni sami mogu učiniti kako bi popravili život u Hrvatskoj te spriječili iseljavanje mladih. 

 


Katarina Furlan i Ivan Krznarić, učenici 4. razreda ekonomista, na satu razrednog odjela prenijeli su ostalim učenicima svoje dojmove s konferencije. 
- Konferencija SUPROTIVA započela je uvodnim predavanjem i prezentacijom koja nam je pomogla u shvaćanju osnovnih političkih pojmova (nacionalni program za mlade, klub mladih, savjet mladih…). Nakon toga smo formirali „fokusne grupe“ u kojima smo se fokusirali na probleme u državi. Tako smo saznali da su problemi mladih svuda jednaki, bilo to u Rijeci, Zagrebu ili Otočcu. Zaključili smo da mladi nisu budućnost, da su mladi sadašnjost. Meni najzanimljiviji dio bio je kada smo dobili priliku razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti, a moja je grupa o problemima mladih razgovarala s Tihomirom Čordaševom, predsjednikom Gradskog vijeća Rijeke, rekla je između ostalog Katarina Furlan.
Svakako je najzanimljivije da su problemi jednaki za sve mlade u Hrvatskoj. Poznato nam je kako se uvijek govori „mladi su naša budućnost pa ih moramo paziti“, ali zapravo mladi su naša sadašnjost jer oni u ovom trenutku moraju učiniti nešto kako bi poboljšali sliku života u Hrvatskoj.

Jedna od mogućnosti je djelovanje mladih preko Savjeta mladih, koji su oformljeni kao savjetodavna tijela gradskih i županijskih skupština upravo s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život lokalnih zajednica. Međutim, mnogi mladi nisu uopće znali da u mjestima gdje žive postoje takvi Savjeti mladih, što s jedne strane postavlja pitanje čemu onda služe ako mladi ne znaju za njih, a s druge strane, to im saznanje omogućuje angažman i poticajno i korisno uključivanje u rad Savjeta mladih.
Radionica SUPROTIVE u Rijeci zapravo je bila simulacija rada Savjeta mladih preko kojega bi mladi trebali artikulirati svoje potrebe i osmišljene osobne strategije budućnosti te kreirati i donositi odluke kojima će moći odgovorno mijenjati društvo kako bi mogli ostati živjeti u Hrvatskoj.
Sljedeća radionica SUPROTIVA bit će održana u Zagrebu ove subote, 4.studenog, a zatim slijedi 21. studenog četverodnevni skup mladih SUPROTIVA, konferencija u Zagrebu, s koje će mladi jasno artikulirati prijedloge i smjernice Nacionalnog programa za mlade.

Katarina Vukelić/Katarina Furlan

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju