preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Znanstveno-stručni skup „Održivi razvoj regije Gacke“
Autor: Administrator , 7. 10. 2017.

Dana 5. i 6. listopada 2017. održan je znanstveno-stručni skup „Održivi razvoj regije Gacke“ u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu. Dio izlaganja drugog dana skupa pratili su i učenici zanimanja ekonomist Srednje škole Otočac te imali priliku poslušati nekoliko poduzetnika koji su predstavili svoj poduzetnički put, a posebno i prepreke na koje su nailazili da bi danas bili to što jesu. 


Svoja iskustva su s nama podijelili Milan Tomaić, vlasnik mljekare i sirane Runolist, Milan Krznarić, predsjednik Fotokluba Otočac, i Ivana Prpić, predsjednica udruge Švički slap.

Milan Tomaić je prepričao svoj put od samih početaka. Zajedno sa suprugom pokrenuo je poslovanje tako što su podigli kredit te su se uzdali u dobro poslovanje kako bi dug mogli vraćati. Doznali smo da su u početku proizvodili sir na jedan starinski način. Ložili su vatru te tako zagrijavali mlijeko koje je bilo potrebno za samu proizvodnju. Kasnije su s unaprijeđenom tehnologijom mogli na lakši način obavljati proizvodnju u Krasnu gdje su živjeli. Dogodila se velika potražnja za tako kvalitetnim proizvodom koju, u postojećem pogonu u Krasnu, više nisu mogli pratiti te su se odlučili na izgradnju još jedne sirane u Otočcu. Samo čekanje dozvole je trajalo dosta dugo, a za to vrijeme pojavili su se znatno jeftiniji proizvodi na tržištu, prije svega nedovoljno kontrolirani uvozni proizvodi slabije kvalitete, te je ovaj kvalitetan proizvod postao nekonkurentan. Da bi proizvod postao više cijenjen na tržištu morao je zadovoljiti HACPP standard, kriterije SAPPARD komisije te se morala povećati i unaprijediti proizvodnja pri čemu su znatno pomogle edukacije potrošača.

Nakon ovog izlaganja riječ je preuzeo predsjednik Fotokluba Otočac Milan Krznarić koji je govorio kako napraviti kvalitetnu fotografiju i koliko je važna upotreba profesionalne kamere, ali i umijeće fotografa. Na prezentaciji smo vidjeli razliku između dobre i loše fotografije. Zaista „slika govori više od 1000 riječi“.

Posljednje izlaganje imala je Ivana Prpić, koja je govoreći o potencijalu Švičkog slapa, ukratko ispričala povijest Švičkog slapa te njegovu važnost za cijeli kraj odnosno za povratak rijeke Gacke u Švicu. Također je naglasila koja je njegova važnost s obzirom na to da švička cesta vodi do Krasna i Kutereva.

Skup je upotpunjen izvrsnim kratkometražnim filmom „Otočac iz zraka“ Fotokluba Otočac. Film u trajanju od deset minuta, mogli bismo reći, bio je najzanimljiviji dio. Pogledavši taj film, uvidjeli smo pravu ljepotu našega kraja i koliko je je upravo naše područje idealno za sve poduzetnike, ali i za sam turizam, samo što ga ne znamo iskoristiti i dovoljno se ponositi njime.

                                                                                                                        Katarina Vukelić

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju