preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
RAZGLEDAVANJE GEOLOŠKE ZBIRKE
Autor: Administrator , 27. 10. 2016.

Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac, kao jednu od zanimljivosti, posjeduje županijsku geološku zbirku za koju nudi mogućnost razgledavanja učenicima i svim ostalim zainteresiranim građanima. Tu mogućnost iskoristili su učenici I. razreda zanimanja šumarski tehničar te su u sklopu predmeta Pedologija, u kojem uče o stijenama,  išli u razgledavanje navedene zbirke. Zbirku nam je predstavila Ines Marković, profesorica geografije koja u školi vodi i geološku grupu kao izvannastavnu aktivnost.


Prva geološka zbirka Ličko-senjske županije u Otočcu

Osim znanstveno-istraživačkog rada u području geoznanosti i izrade geoloških karata svih vrsta i namjena, zadaća Hrvatskog geološkog instituta (HGI), kao javnog znanstvenog instituta u sustavu znanosti Republike Hrvatske, je i približavanje geologije kao jedne od četiriju temeljnih grana prirodnih znanosti mlađim naraštajima i javnosti uopće. Tako je 2009. godine u Hrvatskom geološkom institutu osmišljen i pokrenut projekt postavljanja županijskih geoloških zbirki u osnovnim i srednjim školama diljem naše domovine. Zbirke se postavljaju temeljem iskazanog interesa pojedinih škola i osiguravanja vitrina, dok je terensko prikupljanje uzoraka, njihova obrada u laboratoriju i priprema za zbirku volonterski rad znanstvenika HGI.

U izradi geološke zbirke OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac, sudjelovali su Mirko Belak, Tonći Grgasović, Ivan Hećimović i Ajka Šorša, a kao tehničko osoblje Damir Galović i Antun Škrtić. Zbirka sadrži 49 geoloških uzoraka raspoređenih u 4 staklene vitrine, od čega je 30 uzoraka prikupljeno s raznih nalazišnih lokaliteta u Ličko-senjskoj županiji, a ostalih 19 pokriva karakteristične uzorke stijena iz cijele Republike Hrvatske. Uz zbirku je postavljena i Geološka karta Ličko-senjske županije. Zbirka će prvenstveno poslužiti u nastavne svrhe i to kao dopuna u nastavi iz geografije koja obrađuje i geološku građu Zemlje. Nadalje, omogućiti će svim zainteresiranim građanima upoznavanje s geološkom građom njihove županije, što do sada nisu imali prilike nigdje vidjeti. Zbirka je postavljena i dana na korištenje 6. ožujka 2013. godine.

Fotografije stijena iz geološke zbirke možete pogledati na sljedećoj stranici

Foto galerija

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju