preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Otočac u znaku znanosti i umjetnosti: program Festivala znanosti 2016. za srednjoškolce
Autor: Administrator , 18. 4. 2016.

Ovogodišnji 14. po redu Festival znanosti s temom „Znanost i umjetnost“ odvijat će se od 18. do 24. travnja u 19 gradova diljem Hrvatske, a među njima je i Otočac.

Otočac se u ovu manifestaciju uključio prvi put, ....


... i to na inicijativu prof.dr.sc. Jasminke Brala-Mudrovčić, docentice na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, s bogatim programom u suradnji više ustanova i institucija u Otočcu (Gackim pučkim otvorenim učilištem, HGK Županijskom komorom Otočac, Srednjom školom Otočac, Osnovnom školom Zrinskih i Frankopana, Turističkom zajednicom Grada Otočca, Katedrom Čakavskoga sabora pokrajine Gacke)

Okosnica Festivala znanosti 2016. u Otočcu je Gačanski park hrvatske memorije u kojem su na jedinstven način povezani likovnoumjetnički i književnoumjetnički izričaj s područjima povijesne znanosti, znanosti o književnosti, lingvistike, prirodoslovnih znanosti, ekonomije, komunikacijske i informacijske znanosti.

Festivalska događanja odvijaju se u Otočcu od srijede, 20. travnja, do subote, 23. travnja, na sljedećim lokacijama: u samome Gačanskom parku, u Gackom učilištu, u crkvi Presvetoga Trojstva i u Vatrogasnom domu, a osim za široku publiku, pojedina su događanja prilagođena ciljanoj publici – osnovnoškolcima, srednjoškolcima ili studentima (vođeni obilasci, tematska predavanja i interaktivne radionice).

Ciljevi Festivala znanosti u Otočcu su promoviranje znanosti i umjetnosti i njihove povezanosti, osvješćivanje nacionalnoga identiteta uz otvorenost i poštivanje drugih identiteta, povezivanje društveno-humanističkih, prirodoslovnih i kulturoloških znanja u istraživanju gospodarskih i kulturnih znamenitosti zavičaja.

Otvorenje Festivala znanosti u Otočcu je u srijedu, 20. travnja, nakon čega se nastavlja program za učenike Osnovne škole Zrinskih i Frankopana.

Srednjoškolcima je namijenjen festivalski program tijekom četvrtka i petka, 21. i 22. travnja.

Četvrtak je dan namijenjen prije svega učenicima ekonomistima, ali i ostalom građanstvu.

Program počinje u 11.30 sati vođenim obilaskom ciljane grupe učenika Gačanskim parkom. Glavnina programa odvijat će se potom u Vatrogasnom domu u Otočcu. U 12.30 slijedi predavanje Gospodarski značaj kulturnih dobara u turističkoj djelatnosti Otočca i Gacke, a odmah nakon toga i promocija primjene novih virtualnih tehnologija u kulturno-turističkoj ponudi destinacija – Tehnologija proširene stvarnosti ( Augmented reality). Završno predavanje govori o Gastronomiji (znanosti o prehrani) u svjetlu kulturnog turizma te sadrži prezentaciju jedinstvene frankopanske torte iz Crikvenice (frankopanskoga grada poput Otočca). Primjer je to kako povijesno-kulturni sadržaji Gačanskoga parka (gdje su Zrinski i Frankopan zastupljeni dvama reljefnim prikazima) mogu na sličan način potaknuti obogaćivanje lokalne gastronomske ponude.

Petak je dan namijenjen gimnazijalcima, ali i ostalim učenicima Srednje škole Otočac i građanstvu.

 Program se odvija u Gackom pučkom otvorenom učilištu i počinje u 12.30 sati vođenim obilaskom i predstavljanjem izložbe „Nikola Maštrović – osnivatelj kazališta u Otočcu“. Odmah u 13 sati u kino-dvorani slijedi scenska igra Predstava u izvedbi otočkih gimnazijalaca, a program završava predavanjem o glagoljičkim tekstovima u Gackoj.

U sklopu dvodnevnog programa predviđene su i radionice Mala škola glagoljice te podjela turističkih brošura o destinaciji Gacke.

Subota je dan namijenjen svim zainteresiranim građanima, a središnji događaj je tribina „Uz 450. godišnjicu mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana“ popraćena koncertom pjevačkoga studentskog zbora Degenija Odjela za nastavničke studije u Gospiću pod vodstvom prof.Tvrtka Sarića.

Na tribini će sudjelovati dr.sc. Željko Holjevac koji će govoriti o Bitci kod Jurjevih stijena, dr. Mile Bogović s temom Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan unutar hrvatskog žrtvoslova te dr.sc. Jasminka Brala-Mudrovčić s predavanjem Književni i povijesni pristup životu i djelovanju Zrinskih i Frankopana.

Sve aktivnosti Festivala za građane su besplatne te je na sva događanja ulaz slobodan.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju