preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ličko-senjski župan primio ambasadore poduzetništva
Autor: Administrator , 7. 11. 2015.

U kabinetu ličko-senjskog Milana Kolića primljeno je 10 mladih ambasadora, učenika iz pet srednjih škola s područja Ličko-senjske županije (Gimnazija i Strukovna škola Gospić, Srednja škola Otočac, Senj, Korenica), koji su zahvaljujući svojim radovima i ranoj poduzetničkoj ambiciji izabrani kao sudionici projekta "PROmocija Poduzetništva i Obrta među srednjoškolcima u Ličko-senjskoj županiji" (PRO-PO-LI).

Projekt vrijedan oko 300 tisuća kuna sufinancira Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. 


Lički srednjoškolici prvi su u tome projektu na području Hrvatske, ali i izvan granica.

Udruga "Gačanka" iz Otočca u partnerstvu s GTF-Inicijativom za održivi rast započela je provedbu projekta u kojem će mladi ambasadori u natjecanjima i mentorstvu, kao i provođenjem kampanje, promovirati poduzetničku kulturu među vršnjacima. 

- Treba ukazati na potrebu za poduzetničkim zanimanjima na tržištu rada i poticati takva kod mladih stanovnika županije kao nositelja budućih razvoja kako bi rezultati dugoročno bili još bolji. I LSŽ proodi brojne aktivnosti među kojima je u provedbi projekt naziva "Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt" ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna, a cilj je da kod obrtnika, poduzetnika i OPG-ova pokrenemo interes za cjeloživotnim učenjem i zapošljavanjem. Time želimo doprinijeti razvoju konkurentstva u gospodarskom razvoju županije, temeljenog na turizmu, ekološkoj proizvodnji hrane i obnovljivim izvorima energije. Ciljna skupina ovoga projekta su učenici srednjih škola, budući uspješni poduzetnici. Cilj je da učenici razviju pozitivan odnos prema poduzetništvu još u srednjim školama. Vjerujem da ćete vi sa svojim iskustvom i znanjem biti edukatori i mentori koji će svoje vršnjake širom Hrvatske potaknuti na ovakve i slične projekte, kazao je Kolić.

U pratnji učenika bile su je i Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF–a, Inicijative za održivi rast, i Dragica Rogić, predsjednica Udruge "Gačanka" i menadžerica na projektu PRO-PO-LI. 

Dragica Rogić objasnila je da je cilj projekta pripremiti mlade na poduzetništvo u budućnosti te na sve izazove koji ih čekaju.

- Kroz ovaj dio projekta naši su ambasadori doživjeli edukaciju od četiri dana u Novalji gdje su bili upoznati s jednim dijelom problema koje će doživjeti u svom budućem obrazovanju do ostvarenja njihovih ideja i nadam se da će ih ovo potaknuti da ne odustanu, da budu ustrajni u svom cilju. Želimo i vama pokazati koliko dobrih ideja imaju naša djeca. U Novalji je bilo lijepo slušati koliko oni vole svoj kraj i kako vide potencijale koje im pruža naša Lika. Donekle su i svjesni poteškoća, ali svojim znanjem i iskustvom i upornošću žele i doprinijeti tome razvoju, kazala je Rogić. 

Mary Ann Rukavina Cipetić, porijeklom iz Like, trudi se upravo u ovaj dio Hrvatske donijeti što više projekata. 

- Ovaj program je šansa za LSŽ da bude voditelj u aktivnostima mladih srednjoškolaca na planu obrtništva i poduzetništva. Imate spremne resurse i ideje, uopće nije bilo teško među srednjoškolcima probuditi tu svijest da se istaknu svojim radovima. Ne možemo zanemariti ni značaj mentorstva koji su primili od svojih koordinatora, koji su ih motivirali, oblikovali i poduprli da budu ono što jesu, današnji ambasadori na razini županije, sutra na razini države, a zašto ne i šire. Uskoro obaveza neće biti samo učenje o poduzetništvu nego i praktično iskustvo, svaki mladi čovjek u EU će tijekom svoga školovanja morati iskusiti poduzetništvo na vlastitoj koži. Mi smo ispred tih obaveza i imat ćemo što učiti druge kroz naše iskustvo, kazala je.

Objasnila je da su mnogi od tih učenika već poduzetnici koji prodaju svoje proizvode, pomažu obiteljima i imaju uzore u svojim roditeljima.

Ukratko je svoj poduzetnički plan objasnio učenik Karlo Špoljarić iz Perušića koji bi se bavio i poljoprivredom i stočarstvom.

- Sve više uvozimo žitarica iz Njemačke, zemalja EU, ali nemamo toliko veliki izvoz žitarica. Moj plan je prerada poljoprivrednih proizvoda, žitarica poput kukuruza, ječma, zobi i pira, on pogotovo jer je izumro u našim krajevima. S tim žitaricama hraniti ličke buše i crne slavonske svinje, zatim preraditi suhomesnate i mesnate proizvode i sve to izvoziti, predstavio je domišljati učenik svoju poslovnu ideju. 

Projekt je s provedbom započeo krajem srpnja, a završava u ožujku sljedeće godine.

Preuzeto sa www.glasgacke.hr

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju