preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt Pro-Po-Li u našoj školi: kako je bilo u Novalji
Autor: Administrator , 20. 10. 2015.

Projekt Pro–Po–Li (PROmocija Poduzetništva i Obrta među srednjoškolcima u Ličko-senjskoj županiji) provodi se u 5 srednjih škola Ličko-senjske županije, a jedna od njih je i naša Srednja škola Otočac. Nositelj projekta je GTF-Incijativa za održivi rast, a partner Udruga Gačanka Otočac. Projekt traje 8 mjeseci ( 20. srpnja 2015. – 19. ožujka 2016.), a sufinancira ga Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.  


Cilj projekta je promovirati poduzetništvo i obrtništvo kao oblik (samo)zapošljavanja među mladima, počevši od srednjoškolaca.

U prvoj fazi projekta među učenicima je organizirano natjecanje u pisanju radova na temu „Ja poduzetnik“ u kojem je trebalo opisati kako zamišljamo svoju poslovnu ideju. Na temelju tih radova iz svake škole je odabrano po 5, ukupno 25 učenika za pohađanje mentorskog programa s uspješnim poduzetnicima u Novalji.

U našoj školi je izabrano dvoje učenika iz 2. razreda zanimanja ekonomist (David Brajković i Katarina Furlan) i 3 učenice iz 3. razreda zanimanja ekonomist (Karmen Žafran, Ana Višekruna i Ksenija Jurković).

U drugoj fazi za učenike je pripremljen poduzetnički seminar tijekom četiri dana u Novalji gdje su organizirane radionice, prezentacije i predavanja poduzetnika te posjet obiteljskom gospodarstvu.
Dana 8. 10. 2015. oko 9 sati krenuli smo iz Otočca u Novalju, prvo smo se prijavili u hotel i smjestili, a odmah nakon toga slijedio je ručak. Zatim smo imali malu pauzu, pa predstavljanje projekta. Projekt i program su predstavile Mary Ann Rukavina Cipetić (GTF-Inicijativa za održivi rast) i Dragica Rogić (Gačanka). Nakon predstavljanja projekta imali smo malu pauzu, tek da popijemo sok ili kavu, a odmah nakon toga nastavljeno je predavanje koje je držala Mary Ann Rukavina Cipetić o temi „Poduzetništvo kao atraktivna opcija karijere“. Uglavnom je govorila koliko je poduzetništvo važno, ali i koliko ljudi žele biti zaposlenici, a ne poduzetnici. Nakon predavanja smo imali rad u grupama, pa večeru. Nakon večere smo se malo zabavljali, pa otišli spavati.
Dana 9. 10. 2015., odnosno drugi dan, čim smo doručkovali, počele su radionice u kojima smo trebali smisliti svoj poslovni plan, nakon toga je bio ručak, a poslije ručka smo taj rad trebali prenijeti na plakat i prezentirati pred mentorima i učenicima koji su davali komentare i postavljali pitanja. I drugi dan je završen večerom i malim zabavljenjem nakon večere.
Dana 10. 10. 2015. tj. treći dan, odmah nakon doručka slijedilo je predavanje Matea Ivanca iz udruge Mladi poduzetnik koji nam je govorio o svojoj poduzetničkoj karijeri.

Nakon ručka je vrlo zanimljivu prezentaciju održala novinarka Karolina Vidović Krišto o temi „Vještine timskog rada i prezentiranja“. Na temelju te prezentacije u radionici koja je uslijedila trebali smo predstaviti sebe i svoj rad, i to pred kamerama, što se pokazalo nimalo laganim zadatkom. Zajedno smo kasnije pogledali snimke i komentirali jedni druge.

Nakon tih silnih predavanja i radionica, došla je zadnja večer u kojoj smo poslije večere svi dobili na dar tablet kao nagradu i priznanje za naš trud. Mogli smo se svi skupa opustiti u holu hotela, pa smo i zapjevali uz gitaru koju je svirao jedan učenik.
Dana 11. 10. 2015. morali smo se vratiti kući, iako je bilo upitno hoćemo li moći jer su trajektne linije bile zatvorene, a Paški most je bio otvoren samo za automobile. Ipak smo nekako uspjeli prijeći taj most i krenuti u Nadin na OPG Šime Škaulj, jedinu ekološku vinariju koja je poznata ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Tamo smo ručali, ali i proglasili 10 ambasadora.

Tih 10 ambasadora su, u stvari, najmotiviraniji polaznici ovog projekta i oni su zaduženi za daljnje promicanje poduzetništva među srednjoškolcima. U našoj školi su to David Brajković i Katarina Furlan. Nakon proglašenja ambasadora krenuli smo kući i završili jedno divno putovanje i iskustvo.

Kad smo se vratili, projekt Pro-Po-Li, naše poduzetničke ideje i boravak u Novalji prezentirali smo najprije našim razrednim kolegama, na satu SRO u 2. razredu zanimanja ekonomist, a ostalim učenicima projekt ćemo predstaviti na Danima poduzetništva.

Katarina Furlan, 2. ekonomske

Foto galerija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju