preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
STRUČNA EKSKURZIJA ŠUMARSKIH TEHNIČARA U HRVATSKI ŠUMARSKI INSTITUT, BOTANIČKI VRT PMF-A I PARK MAKSIMIR
Autor: Administrator , 1. 6. 2014.

Dana 29. svibnja 2014. godine učenici 2. razreda zanimanja šumarski tehničar u sklopu stručne ekskurzije iz predmeta Dendrologija, Uzgajanje šuma i Radnih strojeva i alata posjetili su Hrvatski šumarski Institut u Jastrebarskom, Botanički vrt i park Maksimir. U svemu tome pratili su ih njihovi profesori iz struke, prof. Edi Šop, dipl. ing. šum. i prof. Augustin Jelušić, dipl. ing. šum. 


Tijekom praktične ekskurzije zapazili smo mnogo važnih stvari o šumarstvu. Prije  no što smo krenuli na stručnu ekskurziju u školi smo obradili veliki teoretski dio, zatim sve to vidjeli i na praktičnom dijelu. Mnogo smo saznali o Institutu Jastrebarsko, o pripremi šumskog sjemena i o samoj sadnji. Upoznali smo se s jako bitnim sustavom kako bismo olakšali i ubrzali rad. Sustav za olakšavanje rada naziva se trušnica, proizvedena u Švedskoj firmi BCC. Trušnica priprema sjeme, tj. iz češera pomoću svih radnji tijekom tog procesa dobivamo čisto, kvalitetno sjeme za sjetvu. Cijeli način rada opisao nam je i pokazao voditelj Ivica Čehulić.

Nakon što smo se upoznali s trušnicom, krenuli smo prema hladnjačama u kojima se čuvaju plodovi hrasta (žirevi). O hladnjačama i cijelom sustavu čuvanja sjemena do sjetve saznali smo od dr. Mladena Ivankovića i dr. Mladena Majora. Kada smo naučili sve o pripremi sjemena krenuli smo prema polju gdje su napravljene Dunemanove gredice u kojima se 14. i 15. svibnja vršila sjetva omaške sa sjemenom obične smreke. Od mehanizacije koja se koristi u rasadniku vidjeli smo: frezu, malčer, plug gredičar, valjak, podrezivač korijena, ralicu, vadilicu, šprice, tanjurače, drljače, sadilice i traktor Steyer. S rasadnikom smo završili posjet Institutu. Krenuli smo prema Botaničkom vrtu u Zagreb.

U Botaničkom vrtu saznali smo povijest Botaničkog vrta i svu floru koja u njemu pridolazi. Napustivši Botanički vrt krenuli smo prema parku Maksimir. U parku Maksimir srdačno nas je dočekao ravnatelj Saša Banić, dipl. ing. šum. Prije razgledavanja parka pogledali smo film o samoj njegovoj povijesti i osnivačima. Nakon uvoda krenuli smo u razgledavanje parka uz pratnju ravnatelja i pripravnice Nikoline Vranić. Sve su nam lijepo detaljno prikazali i objasnili. Saznali smo da park raspolaže s 5 jezera i jako raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama. Nakon što smo razgledali park Maksimir naši su nam dragi profesori dopustili i malo slobodnog vremena da sami prošetamo i malo predahnemo u Arena centru. Kada smo se opet svi našli i okupili krenuli smo put Otočca veseli i sretni uz pjesmu. Svojim toplim domovima vratili smo se u kasnim večernjim satima.

Nikolina Matasić, II. šumarstva

Foto galerija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju