preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš
Autor: Administrator , 22. 4. 2013.

Dana 19. travnja 2013. godine održana je kampanja Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš koja se provodi u sklopu globalnog pokreta Let's do it! World Cleanup 2013.

Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Ona je usmjerena na prevenciju stvaranja otpada, kao i njegovo primarno odvajanje, a važan korak je u promjeni odnosa građana prema otpadu.

 


U navedenu akciju, koja se provodi i u sklopu Dana planete Zemlje i Dana međunarodne Eko škole, uključili su se učenici Srednje škole Otočac zajedno sa svojim profesorima, zaposlenici Komunalnog poduzeća Komunalac d.o.o. Otočac,  predstavnici Policijske postaje Otočac, članovi DVD-a Otočac i djelatnici Centra za uzgoj autohtonih vrsta riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću.

Akcija čišćenja provedena je u Otočcu na lokacijama brda Umac i Fortica, kod Srednje škole Otočac i na lokaciji Centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću.

Učenici 1. i 3. razreda zanimanja šumarski tehničar Srednje škole Otočac, predvođeni prof. Augustinom Jelušićem, u sklopu akcije Zelena čistka očistili su brdo Umac te sakupili oko 15 tisuća litara komunalnog otpada.

Učenici 2. i 4. razreda zanimanja šumarski tehničar Srednje škole Otočac predvođeni profesorima Ivom Abramović i Edijem Šopom poveli su akciju čišćenja odbačenog otpada na brežuljku Fortica, a pridružili su im se i otočki vatrogasci. Vrijednim učenicima i njihovim profesorima priključili su se i ravnatelj Srednje škole Otočac Dinko Sekula, gradonačelnik Otočca Mario Barković i župan Ličko-senjske županije Milan Jurković sa suradnicima, te tako dali svoj doprinos očuvanju okoliša.

Učenici zanimanja elektromehaničar i strojar, predvođeni domarima Ivicom Sušićem i Anđelkom Vidmarom očistili su okoliš Škole.

Učenici II. razreda zanimanja ekonomist pod vodstvom prof. Gordane Žubrinić proveli su radnu akciju u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Srednja škola i Centar već tradicionalno provode zajedničke ekološke aktivnosti u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja.

Učenici I. razreda gimnazije ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta zajedno sa svojom mentoricom prof. Ljiljanom Jergović dijelili su letke građanima na temu odlaganja otpada i važnosti zaštite okoliša, zaštite šuma, voda  i njegov značaj za planet Zemlju. Učenicima Srednje škole Otočac priključili su se i djelatnici Policijske postaje Otočac te su i oni dijelili  letke na temu akcije Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš, Oružje van iz mojeg grada, Manje oružja, manje tragedije, te  Zdrav za 5 - Čist okoliš, zdravija budućnost

I da rezimiramo: U „Zelenu čistku“ uključilo se 200 učenika i njihovih profesora. Prikupljeno je oko 30 000 litara komunalnog otpada koji je vozilima Komunalca prebačen  na gradski deponij.

Nadamo se da smo uspjeli pokazati da svojim odgovornim ponašanjem svatko od nas može doprinijeti smanjenju stvaranja otpada, te time smanjiti zagađenje okoliša i poboljšati kvalitetu života.

D.N.

 

Foto galerija





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju