preskoči na sadržaj

Srednja škola Otočac

Login
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
LIDRANO 2012.
Autor: Administrator , 24. 4. 2012.

Naša škola imala je čast i zadovoljstvo sudjelovati na Lidranu  2012. i to najsloženijom formom skupnog scenskog nastupa. Nakon održanog županijskog natjecanja u Gospiću bili smo predloženi za državnu smotru. Međutim, kako se naša županija „križa“ sa Primorsko – goranskom i Istarskom županijom, a bira se samo jedan skupni scenski nastup iz sve tri županije, nismo se previše nadali. Kada smo bili pozvani našoj sreći nije bilo kraja! 


Smotra je održana od 17. do 19. travnja u Šibeniku, a smješteni smo bili u prekrasno hotelsko naselje Solaris. Nastupali smo s predstavom Ćelava pjevačica Eugena Ionesca  obogativši izvorni tekst  komentarima koji preslikavaju kaotičnost i apsurd našeg vremena. U glavnim ulogama bili su učenici 3. razreda gimnazije Anja Ostojić i Krsto Marković, a ulogu naratora odigrala je Hana Mujkanović. Zbor su činili: Marin Garković, Franka Resman, Petra Nikšić, Tomislav Šimunić, Sandra Skendžić i Valentina Odorčić.

Ta tri dana osjećali smo se kao u bajci. Gotovo je nevjerojatno da sa na jednom mjestu okupilo toliko mladih genijalaca, toliko lucidnosti i kreativnosti, Ako nam se ponekad i čini, da naš obrazovni sustav pokušava proizvoditi uniformirane mozgove koji se znaju ponašati jedino po svojevrsnim obrascima Lidrano je dokaz da u Lijepoj Našoj postoji uistinu toliko originalnih i posebnih srednjoškolaca da se ne moramo plašiti za našu budućnost. Pitamo se samo gdje nestanu ti isti genijalci po završetku školovanja? Nastupi su bili toliko raznovrsni da je svaka skupina pokazala kazalište u sasvim drugčijoj dimenziji. Neke od predstava spadaju u angažirani teatar u kojem je jasno oslikano kako su naši mladi potpuno svjesni sve složenosti društvenih problema kojima su okruženi. Drugu skupinu čine predstava vizualnog teatra  u kojem je riječ svedena na minimalističku uporabu, dramatičnost se postiže zvukom, svjetlom i video zapisima. Treću skupinu čine parodije na velike poznate dramske komade, čime su takvi tekstovi aktualizirani i uronjeni u naše vrijeme. Članovi državnog povjerenstva za dramski izraz Stephanie Jamnicky, Kruna Tarle i Mario Kovač za vrijeme okruglog stola čestitali su svim izvođačima i ocijenili ovaj Lidrano najboljim do sada.

Moramo neskromno istaknuti da je naš nastup ocijenjen kao vrlo uspješan zbog neobičnog spajanja klasičnog i avangardnog teatra. Posebne pohvale upućene su Anji Ostojić zbog iznimno uspješnog interpretiranja glavne ženske uloge, gospođe Smith.

Osim dramskog izričaja mogli su se čuti iznimni literarni i novinarski radovi, te pogledati školski listovi i filmovi koji spadaju u nevjerojatno vrijedna ostvarenja.  Treba naglasiti da Lidrano nema natjecateljski karakter i da su upravo zbog toga sklopljena brojna prijateljstva među srednjoškolcima iz različitih gradova Hrvatske.

Ovo iskustvo je bilo uistinu dragocjeno i motivira nas da već sada razmišljamo o  idejama za Lidrano 2013.     

Snježana Orešković, prof.

     

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju